Stickade små korgar

Att rundsticka små korgar är ett bra sätt att ta vara på garnrester efter sockstickningen. Du kan använda rundstickor eller strumpstickor och tekniken från sockstickandet kommer till bruk här.

Uppläggning

Lägg upp maskor på en rundsticka, som passar till ditt garn. Den främre korgen på bilden ovan har ca 60 maskor och den stora har ca 80 maskor runt. Tänk på att ha jämnt antal maskor.

Resårstickning

Sticka resårstickning, (2 räta och 2 aviga maskor) så långt du vill. Kolla efter ett tag vad du tycker blir snyggt och vik ner. Vår största korg har ca 6 cm resårstickning.

Minska maskor

När du är nöjd med resårstickningen, så går du över till bara räta maskor. När du tycker att din korg är lagom hög, så börjar du minska antalet maskor. Välj att börja minska med 4, 6 eller 8 maskor runt om. Ju fler maskor du tar bort per varv, ju ”kortare” blir avmaskningen. Fördela minskningarna jämnt över varvet.
Minska så här:
Lyft över en maska utan att sticka den till den högra stickan.
Sticka en maska
Lyft den ”ostickade” maskbågen över den stickade, genom att sticka in den vänstra stickan från framsidan och lyfta över den.

Botten

Gör samma antal minskningar på alla varv och på samma ställen, för att få detta utseende av en spiral. När det är ett litet hål kvar, så är det bara att sy ihop detta med nål och tråd.


Trustpilot