Sommarväska av raffia och rep

I sommar är det runda väskor som gäller och materialen vi väljer är gärna raffia och andra naturmaterial. Här har vi gjort en väska i raffia och rep, handtaget är en läderrem. Raffiagarnet är gjort av 100% papper (träfibrer), giftfritt, tål vatten och kan återvinnas. Till denna väska gick det åt ca 10 meter rep (6 mm) och 2 nystan raffia.

Förkortningar:
Sm: smygmaska
Lm: luftmaska
Fm: fast maska

Första varvet

Börja med att virka en ring av 4 lm (varv 1), virka 8 fm i denna ring (varv 2). Håll nu repets början som bilden visar och börja göra fm runt om repet, 2 fm i varje fm från tidigare varv (varv 3).

Virka i spiral

Fortsätt nu att virka runt repet i spiral, 2 fm i fm från varvet innan, 1 fm i nästa osv. (varv 4), 2 fm i fm från varvet innan, 1 fm i de 2 nästa osv (varv 5), 2 fm i fm från varvet innan, 1 fm i de 3 nästa osv (varv 6). Fortsätt såhär tills du är nöjd med storleken på din väska. Öka antalet med singel-fm mellan varje dubbel-fm varje varv. Vi gjorde vår väska ca 21 cm i diameter.

Avsluta spiralen

När du är nöjd med storleken på den runda delen, så sätter du en liten bit markeringstejp där du skall klippa repet. Gör ett snett klipp där tejpen är och fortsätt att göra fasta maskor över snittet. Gör nu en identisk rund del till.

Sargen

Börja med att mäta ut hur lång du vill ha din sargdel (kant) på väskan. Gör en luftmaskskedja som är 5 cm kortare än detta mått. Lägg repet mot lm-kedjan och börja gör fm runt repet.

Vändning

Där lm-kedjan tar slut, skall du nu vända runt repet, för att det inte skall dra i raffiagarnet, så gör du några sm runt repet. Fortsätt nu att göra fm runt repet, men nu från lm-kedjans undersida. Fortsätt nu att göra sargdelen så bred du vill att den skall vara. Gör vändningarna snygga genom att göra flera fm i samma maska, så att det inte sträcker i garnet.

Alla delarna

Så här ser alla delarna ut när de är färdiga.

Montera ihop väskan

Virka ihop en rundel med sargen, genom att virka sm runt hela rundeln och ta med sargen där den hamnar. Virka nu fast den andra rundeln, se till att du virkar fast sargen lika långt upp på dess rundning, som på den andra sidan.

Handtag

Gör markeringar på en läderrems ändar, fyra hål skall göras i varje ände. Gör ett litet hål i varje markering. Sy fast läderremmen, först med en stark sytråd, sedan med raffiagarnet för ett snyggt slutresultat.


Trustpilot