Punch needle med grov nål

Med en Punch Needle kan du snabbt fylla en textil yta med stygn, korta eller långa och du bestämmer själv vilken sida som du vill använda som framsida. Nyckeln till framgång när det gäller punch needle är rätt kombination av väv/garn/nål. Väven måste vara lagom tät för att garnet skall fastna i den, garnet måste vara lagom tjockt för att fastna i väven, men tillräckligt tunn för att löpa fritt i nålen. Här har vi gjort en söt kanin som blir så fin att ha i ett barnrum.

Nedladdningar

Skapa en ram

Ett enkelt sätt att få till en bra spännram till ditt arbete, är att använda en galleriduk. Skär bort den uppspända canvasen och spänn upp en väv med hjälp av en häftpistol.

Rita mönster

Skriv ut mallen till kaninen. Rita av den med en märkpenna på väven.

Börja brodera

Trä i garnet i nålen, se förpackningen hur du gör. Bestäm även hur långa dina öglor på baksidan skall vara och ställ in detta på nålen. Eftersom vi inte skall se dessa, behöver de inte vara långa. Stick in nålen i en kant och börja ”puncha”. Följ konturerna och jobba dig runt och inåt.

Byt färg

När du skall byta färg på garnet, så gör du så här:
Trä igenom nålen till baksidan.
Dra lite i garnet, så att det sticker upp en bit ur nålen.
Klipp av garnet.
Dra ur garnet ur nålens öga.
Dra ur nålen uppåt ur väven och byt garn i nålen.

Fortsätt brodera

Fortsätt nu att fylla i alla områden med de olika färgerna.

Ögon

Avsluta broderingen med att göra svarta ögon över den tidigare broderade vita garnet. Tycker du det är enklare, så kan du göra detta med vanlig nål.

Sy på ett bakstycke

När du är klar, Klipper du bort väven från ramen. Nåla ihop ditt broderi med ett tyg, gärna ett linnetyg, räta mot räta. Sy längst broderiets kant, lämna en liten öppning i kaninens nedre del.

Stoppning

Klipp små jack i sömsmånen där kanten är böjd eller där den viker av, typ mellan huvud och öron. Vänd kaninen, så att utsidan kommer utåt. Fyll med ullvadd, tills du är nöjd med tjockleken.

Avslutning

När du stoppat din kanin, syr du ihop öppningen. Tvätta bort eventuell färg från märkpennan. Nu är din kanin klar.


Trustpilot