Nålfiltade svampar

Är de inte söta? Med lite ull och en filtnål kan man skapa i stort sett allt. Vill man inte filta hela formen rakt igenom, kan man ha cellplast i olika former som en bas. Här har vi haft en piprensare som bas i ”fötterna”.

Forma hatt och fot

Klipp till en bit piprensare, så hög som du vill att foten skall vara. Dra till dig en tuss ull, platta till och vira sedan in piprensaren i tussen, vrid och håll hårt. När det bildats en rulle, så nålfiltar du runt omkring. Lämna en av ändarna ”lös”. Hatten formar du först till en platt rund del och fyller upp med mer ull mitt på. Använd en fin filtnål och ha en skumplastplatta som underlag.

Hattens färg

När hattens form är klar, lägger du på tunna lager röd ull. Dra till dig små tussar, lägg emot platt och åt lite olika håll. Filta fast med nålen.

Hattens kant

Se till att hattens kant blir klar och fin, lägg eventuellt en smalare remsa ull för att kanten skall bli så fin som möjligt.

Prickar

Dra till dig lite vit ull, lägg emot och filta med nålen i en liten cirkelform. Vik över ullen från ena hållet och filta fast i samma cirkelform. Vik nu över ullen från andra hållet och filta fast. Fortsätt att vika över till all ullen är fast i en rund form.

Ihopmontering

När hatten och foten är klara, är det dags att filta ihop dessa. Använd lite ljust beige ull och lägg över skarven, filta fast.

Ihopmontering, fortsättning

Fortsätt att filta ihop fot och hatt, tills de sitter ihop ordentligt. Du kan även använda lite mörkare brunt i mycket små tussar.

Fler storlekar

Gör ett par svampar till, i lite olika storlekar och former. Gör på samma sätt som när du gjorde den största svampen.

Mossa

Gör en runt platta av ull i några olika färger. Den behöver vara 0,5-1 cm tjock. Filta fast svamparna på plattan, gärna från båda håll, så att den sitter stadigt.

Fortsätt dekorera

Filta fast lite mer ull runt fötterna på svamparna. Använd olika färger på ullen. Limma fast hela härligheten på en träplatta, använd limpistol och smältlim.


Trustpilot