Mössa

Nu när det börjar bli lite kyligt i höstvindarna kan det vara skönt med en varm mössa. Här får du en beskrivning på en mycket enkel virkad mössa, som nästan ser stickad ut. Det som gör att strukturen blir så vacker är att stolparna endast virkas i den bakre maskbågen från varvet innan.

Virka fram och tillbaka

Lägg upp ca 65 lm i garnet, med virknål 4. Börja göra stolpar i den fjärde lm från nålen. Första stolpen på varje varv är alltid 3 lm. Sista stolpen på varvet stickas alltid i den 3 lm från varvet innan. Virka tills ditt stycke är lagom stort för den personen som skall bära mössan. Vi gjorde vår mössa ca 30 cm (65 lm) hög och 45 cm bred, (ca 45 varv), den blev lagom till en vuxen person. Mössan virkas eller sys ihop till en tub.

Toppen

Sick-sacka fram mellan stolparna på tubens ena ände.

Dra ihop

Dra ihop hålen med rynktråden knyt en dubbelknut och sy med några extra stygn över hålet. Klipp inte av tråden om du skall ha en tofs.

Tofs

Om du vill gör du en tofs i samma eller avvikande garn. Använd dig av en garnbollsmall, instruktioner finns i förpackningen. Vi gjorde vår extra tät och i en annan färg än mössan för övrigt. Du kan även sätta dit en fluffig pälsboll, det är riktigt snyggt.


Trustpilot