Makramé-vepa i grått

Att knyta en vepa av makramégarn kan kännas som ett svårt och stort projekt, men det behöver det inte vara. Det handlar om att hitta en bra arbetsställning och lära sig några basknutar, sedan är det bara upp till dig hur bred och lång den skall bli. Välj pinne, stav eller rör du skall knyta din vepa omkring. Häng upp den i lagom höjd så att du kan sitta framför utan att sträcka dig. Lär dig basknutarna; Makraméknut, spiralknut, halvslag och reverserat halvslag. Du hittar dem alla under tips och tekniker i vår inspirations-avdelning. Nu är det bara att sätta igång.

Börja ditt arbete

Det svåraste med makramé är att bedöma åtgången tråd…men en tumregel är att trådarna behöver vara fyra gånger längre än arbetets färdiga längd. Det beror ju även på hur tätt mellan knutarna och vilken typ av knutar du använder, ta hellre till i överkant, du vill inte/kan inte skarva. Mät och anteckna längderna, så lär du dig att bedöma åtgången tråd. Vi valde att ha våra trådar ca 3 meter. Börja arbetet med att bestämma hur bred den skall vara. Vi slog runt 22 trådar runt vår pinne, med reverterade halvslag.  Para ihop dem två och två och börja med att fyra makraméknutar på varje par trådar.

Fortsätt arbetet

Para nu ihop de två inre trådarna i den yttersta knuten med två trådarna från nästa knut. Gör en makraméknut ca 2 cm nedanför de övre knutarna. Fortsätt så bredden ut. Se till at det skapas vackra ovaler av tråden ovanför knutarna. Gör nu samma sak igen, byt trådar i paren så som bilden visar, se till att trådarna lägger sig i fina ovaler och knyt fyra makraméknutar på varje trådpar.

Skapa ett mönster

Här ser du nu hur vi valde att fortsätta arbetet, men du är fri att kombinera knutarna som du vill, tänk på det. I ovankant ser du de fyra vi gjorde på bild två. Fortsätt att göra makraméknutar, olika många, men med samma mellanrum (ovaler) mellan varven. Trådarna i ytterkant låter du bara löpa nedåt.

Trådändarna

Som du ser på bilden så lät vi ändarna bara vara råa, de tvinnar upp sig under arbetets gång, men vill du inte det, så kan du säkra upp dem genom att sätta typ eltejp i trådändarna, som du sedan tar bort.


Trustpilot