Makramé-snöstjärnor

Med några meter tråd kan man skapa vackra snöstjärnor att hänga i julgranen eller varför inte i fönstret? Ett snabbt litet projekt för dig som vill lära dig makramé, kanske? Gör dem i tunn eller tjock tråd, vilket du tycker blir finast. På bilden här ser du två olika varianter.

Tillklippning

Klipp till 16 stycken snören, cirka 1 meter långa.

Lärkhuvud

Fäst snörena runt ringen med sk reverserade halvslag. Dessa kallas ibland för lärkhuvud. Här ser du hur man gör dessa. Trådarnas ändar skall vara lika långa.

Första knutarna

Gör 8 st makraméknutar runt om ringen, med 2 st kalvsnören i varje. Här hittar du text och bild på hur du gör dessa.

Alternerade makraméknutar

Byt nu kalvsnören, så som bilden visar och gör 3 st makraméknutar direkt efter varandra.

Fortsättning

Byt nu kalvsnören igen, så att kommande knutar placeras exakt över de första som är placerade direkt vid ringen. Se till att öglorna som bildas blir jämnstora. Gör återigen 3 stycken makraméknutar på varje spets.

Picot makraméknut

Gör 3 st makraméknutar med lite luft mellan varje. Dra lite i kalvsnörena och för ihop knutarna, så att det bildas öglor, som på bilden. Ju större mellanrum, ju större ögla. Som syns på bilden har vi försökt att få den första öglan störst och den sista minst.

Avslutning

Du kan göra ytterligare en makraméknut efter den sista med ögla, om du vill. Avsluta med att knyta en stoppande knut på varje tråd.


Trustpilot