Makramé i kvadrat

Av makramé och en metallform kan man göra en modern, vacker och geometrisk vepa till hemmet. Här har vi använt makramégarn, men du kan använda lite tjockare garn lika väl.

Mät upp garn

Om du inte vill ha din metallform vit, kan du spraymåla den. Vi valde en guldfärg. Vi gjorde denna kvadrat med fem trådar på varje sida, men du väljer själv vilket utseende du vill ha på din vepa. Vi använde två gula och åtta gråa trådar totalt, avklippta på 1-2 meters längder. Vill du ha lång ”frans” väljer du längre trådar.

Första knutarna

Börja med att vika alla trådarna på mitten. Knyt fast alla trådarna som bilden visar med knuten som heter lärkhuvud. Här hittar du beskrivning på hur du gör denna knut.

Makraméknutar

Lägg kvadraten på snedden, så att du får en rombliknande form. Fördela trådarna jämnt över sidorna, så att du får det utseendet du vill ha. Börja med den översta tråden och gör en makraméknut, med två trådar i mitten av den. Du kan lära dig att göra makraméknutar här:

Fortsätt

Fortsätt att göra makraméknutar till ett rutnät, genom att alternera trådarna du gör knutarna runt om.

Tredje raden

När du är inne på tredje raden kommer den gula tråden in. Se till att den placeras så att den löper på en sida av dessa knutar. Fortsätt att göra ett rutnät av makraméknutar tills du fyllt kvadraten.

Avslutning

Vänd nu din kvadrat, så att du jobbar med framsidan ner mot din arbetsyta. Gör nu dubbla halvslag åt det håll som bilden visar. Dra ordentligt i trådarnas ändar, så att de sträcker nedåt så bra som möjligt. Om du vill så kan du nu tvinna upp makramésnöret. Detta ger en något yvigare ”frans”


Trustpilot