Knyta rya - textil kreativitet

Att knyta rya har blivit populärt igen och nu finns det ett fantastiskt verktyg: Latch Hook

Klippa garn

När man skall knyta rya behöver man många bitar av olika sorters garn. Garnbitarna skall vara lite mer än dubbelt så långa som du vill att de skall sticka upp ifrån väven. För att få de jämnlånga kan man göra som så här: plocka fram två lagom stora bitar av något styvt material, vi använde oss av två linoleumplattor. Börja linda ditt garn runt plattorna. Spänn över två grova gummiband och klipp nu av garnet i över- och underkant, mellan plattorna. Nu är dina garnbitar redo att knytas i väven.

Mönster

Vill du knyta din rya utifrån ett mönster så skriver du ut eller ritar upp ditt mönster. Lägg Locker Hooking-väven på mönstret och rita av.

Börja knyta

Hur du gör en rya-knut med Latch Hook-verktyget kan du se i en film här. Fyll väven med ryaknutar enligt ett mönster eller fritt skapande.

Baksidan

Om du använder en broderibåge till ram för ditt rya-arbete, så kan du ge den ett snyggt slutresultat genom att vika in vävens kanter och placera en rund bit grov kartong över. Skär till kartongen så att den precis passar i den innersta broderibågsringen.


Trustpilot