Kasse i makramé

Med ett par nystan i grovt makrame´garn kan du med lite tid och tålamod få ihop en kasse med stadiga handtag. Du kan justera storleken med antal trådar (ska vara delbart med fyra) och längden på trådarna. Alla knutar som används till denna kasse finner du beskrivning på i ord och bild under Tips & Tekniker. I boken ”Makramé” av Fanny Zedenius hittar du mycket information och illustrationer, som du har stor användning av.

Mät av trådar

Vi valde att göra en kasse med tio knutar på bredden, vilket innebär att vi klippte till 40 st snören. Kassen vi gjorde blev ca 50 cm hög, med handtagen. Till denna arbetade vi med 2,5 meter långa snören. (totalt gick det åt 100 meter tråd + tråden till handtagens knutar.

Början

Med hjälp av lite längre grova nålar så nålas mitten på varje bit snöre fast, liggandes parallellt med varandra. Var på ett mjukt underlag, typ en strykbräda, där du kan nåla rakt igenom.

Första knutarna

Börja göra makraméknutar och placera knutarna med lite luft emellan varje knut. Sätt fast dem med nålar så att de håller sig på en rad.

Andra raden knutar

Genom att alternera knyt- och kalvsnörena vid varje radbyte, så skapar man ett nätliknande mönster. Det skall vi göra nu. Placera förslagsvis en linjal direkt efter första raden knutar. Lägg de två yttersta snörena i varje ände utåt, de skall ej knytas med. Låt sedan två snören ligga under linjalen och två över, hela vägen. Knyt makraméknutar, så som bilden visar. Låt de snörena som ligger under linjalen vara knyt-snören. Låt linjalen ligga kvar tills alla knutar är färdiga, så att de placeras på en rät linje. Dra ur den när raden är klar.

Tredje raden knutar

Gör nu en tredje rad med knutar, på samma sätt som andra raden. Gå sedan tillbaka och gör en andra och tredje rad på andra sidan om den första raden.

Häng upp

När du gjort en rad i botten, över alla trådar och sedan två rader på var sida om denna, är det dags att hänga upp den blivande kassen, för att göra knutar över kantsnörena vi lämnade hängande. Du kan hänga upp ditt projekt över en tjock rundstav med lite mattejp på, då håller den sig på plats. Gör nu en knut av de fyra ”lösa” trådarna på båda sidorna. Se till att den hamnar i rät linje med de övriga knutarna på rad 2.

Knyt sidorna

Gör två alternerade makraméknutar på var kortsida , i rad 3. Fortsätt med rad fyra, som du nu när ditt arbete hänger upp, kan jobba med runt om. Ta hjälp av linjalen, så att raderna blir raka.  Gör nio-tio rader, beroende på hur stor du vill ha din kasse.

Dela upp

När du är nöjd med höjden på din kasse, så delar du upp snörena i fyra delar, dela av i sidorna och mitt på i mittknuten. Gör nu fyra rader alternerade makraméknutar utan något avstånd mellan raderna. Lämna två snören lösa på var sida, varje rad. Sista raden skall alltså bara bestå av en knut. Upprepa detta på de tre andra delarna.

Diagonala dubbla halvslag

Använd nu det yttersta snöret som kalvsnöre och gör dubbla halvslag runt detta med alla trådändar. Gör likadant från andra hållet. Upprepa detta på de tre andra delarna.

En rad till

Om trådarna räcker, så gör ytterligare en rad med diagonala dubbla halvslag, direkt över den tidigare raden.

Fäst snörena

Fäst nu ner alla trådarna utom de fyra som varit lärktrådar på varje del. Du kan dela upp trådarna och ta hjälp av en virknål när du gör detta.

Handtag

Fäst ihop lärktrådarna två och två, ta hjälp av maskeringstejp. Dessa bildar nu basen till dina handtag. Se till att de blir lagom långa. Gör likadant på andra sidan.

Knutar på handtagen

Ta nu en två meter långt snöre och gör makraméknutar runt handtags-snörena. Gör likadant på andra sidan.


Trustpilot