Hundleksak i tyg

Genom att fläta ihop tygremsor kan du göra en fin leksak till din hund. Du kan använda gamla jeans, resttyger eller fleecetyg.

Olika flätningar

Den lättaste flätningen ger en rulle som är lite fyrkantig till formen och den lite svårare flätningen använder du till en rundare rulle.

Remsor

Klipp fyra remsor som är 5-8cm breda beroende på storlek du vill ha på den färdiga leksaken. Längden bör minst vara 120cm men gärna lite längre. Se till att remsan klipps på rätt håll. Remsan ska vara som stummast på längden och töjbarast på bredden. Gör man den töjbar på längden så dras flätningen ut för mycket ock rullen blir för tunn.

Fyrkantig rulle

Knyt ihop alla fyra remsor i en knut, vi har använt fyra olika färger för att det ska vara lättare att se. Lägg ut en remsa åt vart håll.

Fläta

Lägg remsorna om vartannat som bilden visar, de ska ”låsas” fast i varandra.

Dra åt

Dra åt remsorna jämnt, lite i taget. Här har vi valt att svart och vit färg hela tiden låggs uppåt och nedåt och grön och blå åt sidorna.

Fortsätt fläta

Fortsätt att lägga remsorna och fläta, lägg vit nedåt, svart uppåt, den blå upptill från vänster till höger över den svarta och igenom den vita. Den gröna lägger du nedtill från höger till vänster över den vita och genom den svarta.

Fortsätt fläta och dra åt

Fortsätt att fläta på samma sätt, nu läggs den svarta nedåt, den vita uppåt, den blå från höger till vänster och den gröna från vänster till höger. Dra åt. När du nått önskad längd knyter du en knut med alla remsor i samma knut och klipper av ev överskott på tyg.

Rund rulle

Den runda rullen börjar på samma sätt som den fyrkantiga, lås fast remsorna med en första knytning.

Fläta

Lägg nu den blå uppåt, den vita nedåt, den svarta till vänster och den rosa till höger. Vrid sedan den som ligger nedåt (vit) lite åt vänster och lägg den som ligger åt vänster (svart) nedåt och ovanpå den vita. Vrid den som ligger uppåt (blå) till höger och lägg den som ligger till höger (rosa) ovanpå den blå och uppåt.

Trä igenom

Trä sedan änden på den blå över den rosa och igenom den svarta. Tag den vita änden och trä över den svarta och igenom den rosa. Dra åt. Sedan upprepar du samma procedur igen. Nu har färgerna flyttats och den rosa ligger upp, den svarta nedåt, den blå ligger åt vänster och den vita åt höger. Så vrid den svarta åt vänster och lägg den blå ned och över, vrid den rosa åt höger och lägg den vita upp och över. Fläta in och dra åt, fläta lagom längd och knyt en knut med alla remsor i knuten. Klipp av ev överflödigt tyg.


Trustpilot