Förkläde i denim och läder

Ett riktigt fint förkläde till den matintresserade blir en uppskattad julklapp. Självklart gör du justeringar utifrån personen du syr till, detta förkläde passar till en man i storlek medium. Gör det i praktiska material så som jeanstyg och läderremmar, då kommer det bara att bli snyggare med åren. När förklädet behöver tvättas tar du lätt bort läderdetaljerna.

Klipp ut

Klipp till förklädet i jeanstyg eller något annat kraftigt tyg. På pdf:en nedanför har du en skiss med mått, klipp till ett mönsterpapper i angivna mått och klipp ut efter anvisade sömsmån. Var noga i förklädes ovankant att den breda sömsmånen där går ut åt sidorna något.

Sy in sömnsmånen

Vik in den 3 cm breda sömsmånen dubbelt och pressa den så, nåla om du tycker du behöver. Den övre och nedre sömsmånen (5 cm) viker du först in 1,5 cm och sedan 3,5 cm. Sy fast sömsmånen från framsidan, gärna med två sömmar. Vi använde den klassiska orange tråden för snygg denimlook.

Knytband i ryggen

Klipp till två remsor i denimtyget, 65 x750 mm. Pressa in sömsmån på 1 cm runt om remsorna. Vik nu remsorna på mitten, så att remsorna blir ca 4 cm breda och pressa. Sy dekorsömmar runt om, så att det matchar förklädet.

Sy fast banden

Sy fast banden på förklädet, så som bilden visar. Det kan vara lite tungt, många lager denim är inte lätt att sy i, men det går lättare med en läder- eller jeansnål i din symaskin. Man kan sätta fast en dubbelnit i yttersta hörnet, där är det svårast att komma igenom alla lager.

Ficka

Klipp till en rektangel jeanstyg. Lägg till 2 cm på önskad bredd och 5 cm på höjden. Pressa in 1 cm sömsmån på fickans sidor och botten. Fickans övre kant viks in 3,5 cm och sedan ytterligare 1,5 cm. Sy dubbla dekorsömmar över den dubbelvikta kanten. Sy fast fickan på förklädet, gärna med två sömmar, så som gjordes runt försklädet..

Klipp till läderremmar

Klipp till en bit av bältesremmen, ca 85 cm lång. Vi valde bredden 25 mm. Dela den resterande biten till två lika långa bitar. Polera eventuellt remmens kanter med ett falsben, för att få dem lite blankare och finare.

Sätt fast läderremmar

Gör hål i jeanstyget där gevärsknapparna skall sitta, använd minsta hålet på verktyget. Gör hål i lädret med en hålpipa speciellt för gevärsknappar. Vi gjorde två öglor av läderrem och satte på var sida om fickan med en gevärsknapp.

Sätt fast halsremmen

Halsremmen satte vi fast med två gevärsknappar på varje sida. Vi gjorde flera hål i remmens båda ändar, så att man kan reglera längden på denna.


Trustpilot