Broderad tygkasse

Med en broderad kasse känns allting helt rätt. Gör ett ”statement” genom att välja en text som du står för och brodera blommor med hjälp av olika typer av stygn.

Rita av mönstret

Skriv ut en lämplig text i lämpligt typsnitt, spegelvänt. Lägg på ett kalkerpapper och rita i konturerna från papprets baksida med en blyertspenna.

För över mönstret

Tejpa fast kalkerpappret på tygkassen. Rita nu i konturerna från papprets andra sidan, så att de förs över på tygkassen.

Fyll i

Vill du ha tydligare linjer att brodera efter, kan du fylla i med en märkpenna, som går bort när man tvättar kassen.

Börja brodera

Brodera i bokstävernas konturer med svart garn. Vi delade broderigarnet på mitten (3/6 trådar) och sydde bokstavskonturerna med så kallade efterstygn. I boken ”Brodera mera” hittar du förklaringar till många olika stygn i både bild och text. När du är klar med texten, så kan du måla ett mönster med en blyertspenna eller märkpenna. Börja brodera i ditt mönster med olika typer av stygn.

Franska knutar

Här har vi gjort så kallade franska knutar i grupper om flera för en härlig 3-dimensionell effekt. Stick upp nålen där du vill börja, spänn tråden samtidigt som du snor nålen två gånger runt tråden. Stick ner nålen väldigt nära där du stack upp den, fortsätt att spänna tråden. Dra nu ner hela tråden och se till att knuten hamnar så nära tyget som möjligt.

Mittdel, blomma

Här har vi gjort några långa stygn i en cirkel, som går från mitten och ut till kanten. Efter det så lägger du broderigarnet över och under de långa stygnen i cirkeln, nästan som att väva runt.

Schattersöm

Här har vi först gjort kronbladens konturer med efterstygn, för att sedan fylla i dessa med schattersöm. Detta förklaras i ord och bild på ett väldigt bra sätt i boken ”Brodera mera”. Fortsätt med olika typer av stygn på ditt blomstermotiv och välj olika färger för ett härligt slutresultat. När du är klar kan du hand-tvätta kassen för att få bort alla markeringar och sedan pressa påsen, så blir ditt broderi jättefint.


Trustpilot