Smycken av Fimo Leather Effect

FIMO Leather Effect är en smidig och lättarbetad polymerlera för smyckestillverkning, miniatyrer och mycket annat. Kulörerna är inbördes blandbara så du kan skapa flera nyanser. FIMO Leather Effect liknar äkta läder både till utseende och textur, och den blir även flexibel och böjligt efter härdning. Detta gör att du efter härdning kan bearbeta leran precis som läder; klippa, stansa, sy och färga in.

Marmorera

Ta en större bit av en neutral färg, så som vitt och platta till. Lägg ut små bitar av två olika kulörer av lera. Kavla in bitarna. Vänd på din vita lera och placera små bitar av färgad lera på samma sätt som tidigare. Knåda, dra och platta ut ett par gånger tills du ser att leran har marmorerat sig lagom mycket. Platta till lerklumpen för hand, med kavel eller pastamaskin.

Stansa ut

Stansa ut med kakmått eller något annat, så som ett plastlock. Fortsätt att forma leran till olika geometriska former och härda dem sedan enligt instruktioner på förpackningen.

Skapa örhängen

Limma ihop så det blir snygga örhängen, limma fast öronstickare på baksidan eller häng i öronkrokar på de bitar som du gjort hål i innan härdning.

Marmorering i mörka kulörer

Ta en större bit av en neutral färg, så som brunt och platta till. Lägg ut små bitar av två olika kulörer av lera. Kavla in bitarna. Vänd på din bruna lera och placera små bitar av färgad lera på samma sätt som tidigare. Knåda, dra och platta ut ett par gånger tills du ser att leran har marmorerat sig lagom mycket. Platta till lerklumpen för hand, med kavel eller pastamaskin.

Sporra

Med hjälp av en sporre och linjal, så markerar du ut kanter på ett blivande armband. Vi sporrade en rektangel i måttet 25x170 mm. Härda hela biten enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär till

Efter härdning skär du längst de sporrade linjerna. Använd stållinjal och en bra brytbladskniv.

Armband

Limma fast biten med härdad lera på ett aluminiumarmband. Använd limklämmor.

Stämpla

Kavla till ett stycke lera, dra lite i det för att få fram mer struktur av läder. Se till att den är ca 23 cm lång och 5 cm hög. Lägg ner biten på ett bakplåtspapper. Tryck ner en stämpel i leran. Var lätt på handen, så att du inte får med kanterna av stämpeln. Härda hela biten så plant som möjligt.

Färga in

Skär till en rektangel till ett armband, ca 210 x 25 mm. Med Staz On Pigment så kan du färga i stämpeltrycket genom att trycka en gång till i fördjupningen, för att få stämpeltrycket lite tydligare. Du kan använda samma stämpelfärg till att färga in kanterna och även lite på ytan, för att få den att se mer läderlik ut. Använd gärna flera kulörer. Denna stämpelfärg torkar väldigt snabbt, vilket är perfekt till detta projekt. Gör hål med en håltång i ena änden och sätt fast en gevärsknapp. I andra änden gör du ett hål, med ett litet snitt, så att du får igenom gevärsknappen.

Spillbitar

Det du skar bort när du gjorde ditt armband, kan du göra andra saker av. Här har vi strimlat till en bit, för att sedan snurra till en ”tofs”. Limma och håll i press. Limma i ett litet stift med ögla och häng i en öronkrok och ta-da, så har du gjort dig ett par örhängen.