Ipadfodral i kraftigt läder

En ipad kan behöva ett riktigt skyddade fodral när du är på resande fot. Här visar vi dig hur du går till väga, det är inte så svårt som man kan tro, bara man är noga och gör alla steg i rätt ordning.

Skär till

Skär till en bit i kraftigt läder utifrån mallen här. Behöver du anpassa storleken till just din läsplatta gör du det. Använd en kraftig brytbladskniv, med ett nytt blad. Ha en skärmatta som underlag. Skär till en flärp också, ca 4x5 cm.

Förbered sömmen

Vik läderbiten i viklinjen. Limma eventuellt  ihop kortsidorna med en tunn sträng All-Lim och låt torka. Gör en rak ristning med hjälp av ett falsben och en linjal, där du vill ha din söm. Dra sedan med en lädersporre I ritsningen, så att du får punktmarkeringar, där stygnen skall gå igenom lädret. Stick igenom en syl vid varje markering, slå med en hammare för att komma igenom båda lagren läder.

Sy sidsömmarna

Klipp till en bit på ca 1 meter vaxad lintråd i den färg du väljer. Sy ihop sidorna med sadelmakarsöm, där man använder en tråd med en nål i varje ände och låter tråden löpa som i en åtta. Dra åt varje stygn ordentligt.

Låsningen

Vik in lockdelen över fodralets öppning och lägg under press ett tag. Sy fast den lilla flärpen med sadelmakarsöm, där den passar. Skär ut det rektangulära hålet i locket, så att flärpen kan gå in där för att låsa fodralet.