Lyktor i papier maché

Skapa skira, vackra lyktor med blomstermotiv.
Vi har istället för en färdig papier machémassa använt bitar av silkespapper och tapetklister. (Används en färdig massa blir resultatet grövre och transfermotiven byts då ut mot torkade blommor som limmas utanpå lyktan.)

Silkespapper, ballong och tapetlim

Blås upp en ballong till den storlek du vill ha på din lykta och knyt. Blanda tapetklister enligt instruktionen på förpackningen och riv bitar av silkespappret. Börja med att lägga ett lager silkespappersbitar med enbart vatten på runt ballongen och sedan fortsätter du med att pensla tapetlim ovanpå nästa lager av silkespappersbitar.
Pensla lim och lägg bitar i ca: 4-6 lager

Transferark

Dekorera med motiv från transferark, klipp ut motivet, lägg i blöt några sekunder tills skyddspappret lossar från motivet och för över på lyktan. Det går även att använda färska eller pressade torkade blommor och blad.

Silkespapper

Då transfermotivet är lite glansigt penslar du på ett lager silkespapper ovanpå för att få ett mjukare och finare utseénde på lyktan. Låt sedan torka helt torrt 1-2 dygn.

Ballong

Stick ett hål på ballongen, låt luften pysa ur ballongen samtidigt kommer den att släppa från kanterna, lossa försiktigt från lyktans insida. Lägg i en ljusslinga eller ett ledljus i lyktan. ALDRIG levande ljus i dessa papperslyktor. Det går även bra att hänga dessa lyktor, då gör du tre små hål längst kanten och fäster i ett snöre eller band.


Trustpilot