Färga handdukar med textilfärg

Den härliga textilfärgen med akvarell-liknande resultat är perfekt att använda till olika batiktekniker. Här har vi vikt handdukar och färgat in vikningarna och får fram riktigt fina effekter.

Vikning

Vik en handduk på mitten, på det längsta hållet och rätsida mot rätsida. Vik tillbaka så att handdukens kortsidor hamnar på var sida om den första vikningen. Gör samma sak från andra hållet sedan, så att du får ett ”packe” som är ca 17x12 cm. Lägg något hårt, som inte suger till sig färg på var sida och knyt ihop din packe med snöre eller sätt ihop med flera breda gummiband, så som bilden visar. Fukta tyget som sticker ut med lite vatten.

Färga in

Späd ut din tygfärg med vatten. Ju mer färg du tar, ju starkare blir kulören. Vi hade ca 30 % färg, 70% vatten. Med hjälp av en pipett, så för du nu på färgen från båda håll. Kontrollera att allt tyg som sticker ut får färg på sig. Låt dra en liten stund, ca 15 minuter och plocka sedan isär allt och låt handduken torka. Fixera enligt förpackningen.

Överbliven färg

Om du får färg över, vilket är lätt när man blandar den med vatten, så kan du till exempel göra ett sådant här förkläde till den lille konstnären. Bara att trycka ut färg med pipetten på tyget och låta torka. Fixera enligt förpackningen.