Ballongljus

På ett lite annorlunda sätt kan du gjuta sådana här vackra ljus.

Ballong

Fyll ballonger med vatten, för att få olika storlekar så blåser du in lite luft i ballongen, kränger över den på toppen av en flaska utan att släppa ut luft, flaskan innehåller vatten som du häller in i ballongen och knyter åt hårt. Sätt sedan fast en tråd så att du kan hänga upp den under gjutningen. Vi har använt en blomstertråd i metall. Smält sedan gjutmassa, låt massan hålla en temperatur som inte är för varm men tillräckligt varm för att vara smält och flytande. Doppa sedan ballongen ner i massan och häng upp. Vad som är viktigt att tänka på är att man inte doppar ballongen över vattenlinjen i ballongen för då smäller ballongen. Därför är det bra att fylla ballongen så bra man kan med vatten.

Doppa och svalna av

Doppa flera tunna lager med gjutmassa. Doppa ner långsamt och håll kvar i två sekunder och lyft upp långsamt, häng upp. Gör ca: 12-15 doppningar och låt svalna helt. Håll sedan ballongen i diskhon, stick/skär hål på ballongen och häll ut vattnet och dra bort ballongen.

Botten och veke

För att få en liten plan botten så kan du värma en plåt i ugnen, lägga på ett bakplåtspapper och dra ljusets botten runt några varv mot värmen så att det smälter lite i botten till en plan yta. Doppa sedan en veke i smält massa och fäst i mitten inuti ljuset.

Häll i lite i taget

Fyll sedan i gjutmassa i ljuset med endast tre till fyra matskedar massa åt gången. Fyller du på för mycket så smälter det gjutna ljuset och tappar formen, så ha tålamod och häll i lite massa åt gången och låt svalna helt emellan varje påfyllning av gjutmassa. Håll veken på plats med liggande stöd ovanpå ljuset. Fyll ca: en fjärdedel eller högst en tredjedel av ljuset med gjutmassa. Var extra varsam när du tänder ljusen, ställ ljuset på ett säkert underlag som skyddar och inte är brännbart. Lämna aldrig ett tänt ljus utan uppsikt.


Trustpilot