Måla med distressdynor

Du kan använda Distress Ink dynorna till många olika tekniker. Här visar vi hur du på ett enkelt sätt kan använda färgen i dynan som en akvarellfärg. Använd StazOn dynan. Den är lösningebaserad, torkar direkt och löses inte upp av fukt. Ditt resultat blir perfekt! Detta behöver du: En plastyta, typ ett CD-fodral, att dra ut färgen på. Ett glas med vatten. Papper Så här gör du: Börja med att stämpla ditt motiv på akvarellpapper. Jag tycker att distressfärgerna går att "tona" på ett vackert sätt på ett akvarellpapper, men du kan även använda ett "glattare" papper. Tänk på att pappret behöver ha en tjocklek på minst 180 g, annars buktar sig gärna pappret av fukten. Använd en svart eller brun Staz On dyna och låt trycket torka ordentligt. Du kan även embossa ditt tryck. Använd då en Versa Mark dyna och svart embossingpulver.

Gör så här

Genom att dra distressdynan mot den blanka plastytan så lägger du av färg här. Sedan är det bara att ta så mycket vatten i penseln som du behöver och blanda med färgen på plastytan.

Gör så här

Börja måla ett första lager med mycket utspädd färg. Med vattnet bestämmer du hur mörk eller ljus färg du vill ha. Alla färger går att blanda med varandra.

Gör så här

Därefter tar du starkare färg (mindre vatten) och målar skuggorna kring kanterna. Här får man vara ganska snabb och bara ta en liten bit i taget. Färgen torkar fort in i pappret och då kan det bli en skarp kant. Måla med mörkare färg där du vill ha skuggan. Blöt penseln så att all färg försvinner och torka av penseln mot ett papper. Därefter suddar du ut kanten med penseln som ska vara ganska torr. Man kan måla i flera lager tills man får den färg man önskar.

Gör så här

Sedan är det bara att fortsätta på samma sätt tills hela motivets alla delar är färglagda. Ett tips är att låta färgen torka på exempelvis tröjan innan man börjar måla byxorna – har det inte torkat tillräckligt kan den tröjans färg rinna ut på byxorna. Det sista du kan göra är att lägga en skugga längst med motivets ena kant och under motivet. Denna skugga kan vara ljust grå, blå eller brun.