Lökkorgar i rotting

Att förvara lök och andra rotfrukter i luftiga korgar av rotting har många fördelar. Du behöver inga konstgjorda material som plast och grönsakerna håller länge. Att jobba i rotting är lite som att väva. Här visar vi ett litet nybörjar-projekt som görs på ett lekfullt sätt, ingenting behöver bli perfekt, vi går mer på den lekfulla linjen.

Blötlägg rottingen

Innan du börjar måste du blötlägga rottingen. Vi jobbade med 2 mm tjock rotting, den kräver ett par timmars blötläggning innan man kan börja arbeta med den. Klipp till åtta längder på cirka 1,2 meter. Dela upp dem i två grupper och lägg dem slätt bredvid varandra i två grupper om fyra. Centrera grupperna på varandra i ett kors. Nu är det dags att börja att väva. Ta en lång längd rotting och lägg under den undre gruppen. För nu rottingen över den övre gruppen och sedan under nästa, tills du arbetat dig hela vägen runt. När du gjort detta tre gånger, så trycker du in änden i ditt arbete och klipper av.

Gruppering

Klipp nu bort två rottingpinnar, så att du har 14 pinnar som sticker ut från mitten. Gruppera dem till sju grupper om två stag. Försök att få dem att placeras stagen som solstrålar, som strålar ut från mitten med jämna avstånd.

Väva

Börja att väva över och under stagen, så att du får utseendet som du ser på bilden.

Avsluta botten

Börja att böja till formen på korgen samtidigt som du fortsätter att väva uppåt. När du är nöjd, så sticker du tillbaka rottingen och klipper av.

Rutnät

Vik en rottinglängd på mitten och placera den runt ett av rottingstagen, så som bilden visar. Tvista rottingen innan du placerar på var sin sida om nästa ”stag”. Gör en tvist mellan varje stag och låt längden vandra uppåt korgen i en spiral. Se till att stagen hamnar i ett lagom jämnt och glest mönster.

Övre kanten

När du känner dig nöjd med höjden, så fortsätter du på samma sätt som rutmönstret, men nu med att göra tre varv, liggandes ihop. Dra samtidigt åt lite, så att öppningen i korgen blir lite smalare än vad korgen är, det ger den en snygg form. Avsluta genom att sticka tillbaka rottinglängderna och klippa av.

Stagen

Nu har du förhoppningsvis en liten bit kvar på ”stagen. Vik dem åt höger och väv in dem fram och tillbaka några gånger och sedan ner i väven och klipp av. Spara fyra stycken stag, som du skall göra till handtag.

Handtag

Vik en rottinglängd på mitten och väv till ett handtag runt två stag, som bilden visar. Gör två likadana handtag, ca 10 cm långa.

Avslutning

Väv ihop handtagen, genom att väva fram och tillbaka som bilden visar några gånger. Vänd tillbaka och in ändarna och klipp av dem.