Hundkoppel och halsband av fallskärmslina

Av fallskärmslina kan du göra koppel och halsband till din hund. Du väljer färg, längd och grovlek, så att det passar just dig och din hund. Vi har gjort ett koppel i en rund fyrfläta och halsbandet med vanliga makraméknutar (cobrastyle). Tänk på att göra kopplet så att det passar hundens storlek och styrka. Har du en mycket stark hund rekommenderar vi dig att köpa koppel och halsband med speciella krav. De lås i plast, metallringar och karbinhake vi använder här är starka, men de garanterar inte hålla för mycket hårt drag, så som från en stor hund. Var även väldigt noga när du avslutar din makrame´, genom att värma snittet och platta till dessa.

Gör så här

Till ett koppel som har en färdig längd på ca 1,90 med handtag behövs 2 längder som är 6 meter var. Det är lättast att använda två olika färger när man ska fläta en rund fyrfläta. Häng i en metallring på längdernas mitt och sätt fast ringen med klämmor mot till exempel en bordskant.

Gör så här

Börja fläta en rund fyrfläta, genom att lägga den ena längden i kors över den andra, nästa gång korsar du den andra längden över den första. Fortsätt såhär och var noga att du hela tiden lägger längderna åt samma håll, se bilderna. Du kan även hitta bra filmer på youtube om du är osäker. Sök på rund fyrfläta, så hittar du många detaljrika filmer som visar hur man flätar.

Gör så här

När ditt koppel är lagom långt för dig, så är det dags att hänga en karbinhake. Dra igenom alla fyra trådarna genom karbinhakens ögla. Lägg de två gula längderna längst flätan och gör en första makraméknut med de två svarta. Fortsätt sedan att göra ca 8 st makraméknutar. Hur du gör dessa förklarar vi under armband av fallskärmslina i vårt Vad vill du skapa-bibliotek. Avsluta genom att klippa av trådarna ca 3 mm från sista knuten och sedan smälta änden med en liten eldslåga (tändsticka). Medan änden är varm, tryck den mot en icke sugande yta, så att änden plattas till.

Gör så här

Halsbandet gör du i stort sett på samma vis som Armband av fallskärmslina som du hittar i vårt Vad vill du skapa-bibliotek. Vi gjorde vårt halsband ca 24 cm med lås, så att det skulle passa vår modell Fille. Till detta går det åt knappt 3 meter. För mitten av snöret genom låsets ände. Dra igenom snöret genom öglan. Knäpp låset och för snörets ändar genom låsets andra del. Mät ut önskad längd hundens halsomkrets. Lås upp låset och gör den första makrameknuten, dra åt den ordentligt vid låset. Fortsätt att göra makrameknutar, varannan från höger och varannan från vänster. Sätt fast en D-ring enligt bilden ca 3-5 cm från plastlåset. Fyll med knutar ända fram till den andra låsdelen.

Gör så här

Avsluta genom att klippa av snörena ca 3 mm ifrån där snöret kommer ur sista knuten. Smält de avklippta ytorna med en tändare eller tändsticka och tryck sedan till mot en glatt yta. Dra ner metallringen överkopplet, så bildas ett handtag.