Ansiktsmask i Worbla

Cool ansiktsmask tillverkad i det häftiga materialet Worbla. Grundtekniken är ganska enkel, men efterhand du lär dig kan du snabbt avancera. Du kommer märka vilket fantastiskt material Worbla är och det finns nästan inga gränser med vad du kan skapa. Principen för att få en tjocklek på det du skapar i Worbla är att man lägger ett lager dekorgummi mellan två skivor worbla. Detta ger förutom tjocklek dessutom stadga till hela konstruktionen.

Gör så här

Konstruera ett mönster till din mask, vi har utgått från fjärilsmasken. Tänk på att öka avståndet mellan ögonen med runt 8mm eftersom masken senare ska formas för att passa ansiktet. När du ritar mönstret på worblan måste du lägga till 3-4 mm av extra överlappsmån runt alla ytterkanter och även ögonhålen. Detta gör man för att kunna förena de två worbla-lagren med varandra längs utkanten av objektet när de är uppvärmda.

Gör så här

Klipp ut ditt mönster och rita det på dekorgummit. Lägg märke till att worblan har två sidor: en grynig och en slät. Beroende på vad du vill skapa och hur du ska måla den kan du välja vilken sida du vill ha utåt.

Gör så här

Se till att dekorgummit ligger så att överlappet av worblan är jämnt fördelat runt ytterkanten innan du börjar värma med värmepistolen. Rör hela tiden pistolen så att värmen fördelas så jämnt som möjligt över ytan.

Gör så här

När topplagret är varmt (det mörknar lite och blir glansigt) är det dags att försiktigt böja överhänget så att det övre worbla-lagret fäster i det undre. Uppvärmd worbla har nämligen den fantastiska egenskapen att den limmar fast i annan worbla (och annat material) när den är uppvärmd. Arbeta med fingrarna (och se upp så att du inte bränner dig) för att förena de två worbla-arken och jämna till fogen.

Gör så här

När kanterna är som du vill ha dem och masken är uppvärmd på båda sidor är det dags att vänta tills den är lite svalare, men fortfarande mjuk. Pressa den mot ansiktet och forma den. Efter att masken utformats som du vill är det dags att låta den svalna för att ta fast form. För att snabba på avkylningen går det bra att t ex att lägga den i kylen eller utomhus på t ex på en mjuk kudde för att den inte ska tappa formen. Dekorera masken vidare efter önskemål med t ex utskurna mönster. Det går bra att bygga på i stort sett hur många lager Worbla ovanpå varandra som du vill för en 3D effekt. När du bygger på fler lager, håller du Worbla dekoren i ena änden och värmer fast den i andra änden. När den fästs, kan du släppa ner hela dekoren och fortsätta värma. Så fort Worblan blir varm blir den mjuk och foglig, i detta stadie är det bara att med fingrarna rätta till det så att det hamnar där du önskar. Var försiktig så att du inte bränner dig.