Virkad disktrasa

21 augusti, 2019

Ett bra nybörjarprojekt i virkning - och perfekt för den som vill plastbanta i köket. Disktrasan i ekologisk bomull är både snygg, praktisk och kul att tillverka!

Gamla tiders disktrasor var alltid virkade. Och vissa saker var ju inte så tokiga förr ändå. Nu när vi börjar fundera över all microplast som hamnar i haven känns det bra att byta ut syntetmaterialen mot naturmaterial. Och dessutom passa på att ta sig lite tid att virka.

För den som är nybörjare eller inte har virkat på länge är en disktrasa ett perfekt projekt. Risken är dock stor att det kommer att bli många trasor, för det är en aning beroendeframkallande…

Man kan ju också variera mönstren, tätheten och färgerna nästan i det oändliga. Och tänk vilken bra gå-bort-present!

Den här trasan är virkad i ett ekologiskt bomullsgarn, med nålarna 4 och 3.5.

Börja med att lägga upp ca 46 luftmaskor på en 4 nål.

Byt till en tunnare 3.5 nål och börja sedan virka i tredje luftmaskan från virknålen. Virka en halvstolpe och sedan en luftmaska. Fortsätt att virka varannan halvstolpe i varannan luftmaska och en luftmaska emellan. När man vänder gör man tre luftmaskor, och från och med andra varvet virkar man halvstolpen genom den lilla bågen som bildats vid varannan maska. Se bilderna som följer.

 

Virka tills du fått en kvadratisk trasa, då fäster du tråden eller virkar en upphängningsögla om du vill kunna hänga trasan på en krok.