Vägglampa av kopparrör

11 november, 2015

Koppartrenden håller i sig. Med samma slags kopparrör och kopplingar som enbart rörmokare använde en gång i tiden kan man skapa allt från ljusstakar till klädhängare och lampor. Den här lampan är monterad så att den utstickande armen kan vridas dit där man vill ha ljuset, och passar därför bra som läs- eller sänglampa.

Du behöver:

2 st Kopparrör

2 st vinkelkopplingar (obs! inte exakt samma modell som den på bilderna, pga ändring i sortimentet)

Röravskärare

Epoxylim

Textilsladd, svart

Lamphållare, svart

Kopparplåt, 0,7 mm

Plåtsax

Borr

Borrmaskin

Mässingskruv

Vitmålad list

Gör så här:

Skär av det ena röret cirka 17 centimeter långt (eller så långt du vill ha det) med röravskäraren. Man kapar kopparrören genom att dra åt skruven en liten bit i taget och sedan vrida runt röret ett varv, sedan dra åt lite till och vrida runt igen osv…

Limma ihop rördelarna med vinkelkopplingarna med tvåkomponentslim. Låt limmet härda ordentligt innan du monterar sladden.

Klipp av två bitar kopparplåt, cirka 2 x 10 cm. Böj plåtbitarna runt kopparröret som en märla och böj sedan ändarna tillbaka. Borra hål genom kopparplåtarna på varje sida om röret.

Såga till en 50 – 60 mm bred trälist cirka 47 cm lång (den ska vara lika lång som kopparröret under kopplingen). Borra ett hål i vardera ändan av listen på mitten av dess bredd. Hålen är till för att skruva upp listen i väggen och båda skruvhålen ska sedan döljas av kopparröret.

Klipp av den vita lamphållaren från den svarta textilsladden. Dra sladden genom kopparröret. Montera en svart lamphållare med dragavlastare i änden av sladden. Om du vill ha en strömbrytare under röret på sladden kan du även montera en sådan.

Skruva fast trälisten i väggen där du vill ha lampan. Skruva slutligen fast kopparrörslampan på listen med mässingsskruvar. Montera en lampa och tänd.