Väggbonad i makramé

09 september, 2015

De flesta har nog någon gång knutit makramé. I skolslöjden om inte annat. Grundtekniken är enkel, ett par olika sorters knutar är allt man behöver lära sig, men sen kan de varieras och utvecklas nästan i det oändliga! I ett tidigare inlägg här på bloggen om armband i makramé ser du den vanligaste makraméknuten. Det är egentligen en helt vanlig knut, men där en eller två trådar löper igenom knuten. Du kan också hitta en utförligare beskrivning av makraméknutarna här. Eller i det här filmklippet

Det blir allt mer populärt att knyta väggbonader i makramé. Dessa kan göras i allt från väldigt enkla – som den vi gjort här eller ännu enklare – till riktigt avancerade mönster. Men som vanligt kan det vara ganska bra att börja med något lite enklare. Något mönster behöver man egentligen inte när man börjar, och vill man göra en bonad precis likadan som någon man sett på bild är det ganska enkelt att se hur det är knutet.  Allt man behöver är:

Makramégarn

Pinne av drivved

Sax

Vill man göra mer avancerade mönster kan det vara bra att nåla upp bonaden på till exempel en stor anslagstavla. Då kan man vara hjälpt av Makraménålar för att hålla knutarna på plats med lagom avstånd till varandra. Gör man en enklare variant kan man faktiskt stå utomhus mot en vägg där man först hängt upp den pinne som man vill knyta ifrån. En rätt trevlig arbetsmiljö, ellerhur?

Börja med att klippa till cirka tre meter långa bitar av makramégarnet. Vill man ha ett tätt mönster med mycket knutar kan man behöva längre längder. Riktigt makramégarn trasslar inte ihop sig så lätt som man kanske kan tro, så det går riktigt bra att arbeta med långa längder.

Till den här bonaden använde vi 12 bitar, plus en bit till upphängning. Vik garnbitarna på mitten och fäst genom att dra ändarna genom viköglan.

Pinnen du knyter ifrån behöver inte alls vara rak. Det kan bli extra vackert med en krokig pinne från skogen eller stranden. Ojämnheterna får man istället kompensera med antalet knutar när man börjar. Se nedan.

Sen är det bara att fortsätta knyta. Mönstret bildas genom att man flyttar knutarna växelvis mellan olika garn, så här…



Trustpilot