Tyllhalsband

15 februari, 2017

Tyll är kanske inte materialet man främst förknippar med smycken. Det styva nätet är både hårt och bångstyrigt. Men det går att tämja! Till och med att forma till rundade kulor, istället för pärlor… Den som besökte Formexmässan nu i vår kanske hittade till Handarbetets Vänners monter med en DIY-verkstad, där man visade hur enkelt det går att forma syntetiska tyger som till exempel tyll eller fodertyger med värme. Här visades hur man kan vika papper som man sedan lägger in ett tyg emellan, viker ihop och pressar med strykjärn för att uppnå effekten på bilden nedan. Värmen i strykjärnet permanentar vecken eftersom tyget egentligen inte tål särskilt hög värme.

Syntetiska textilfibrer börjar smälta vid höga temperaturer och man kan alltså forma dem permanent med hög värme. Samma sak gäller tyll. Men istället för strykjärn använder man hett vatten.

Du behöver:

Tyll

Träkulor

Snöre

Sax

Sytråd extrastark

Synål

Magnetlås

Superlim

Gör så här:

Klipp till en remsa tyll, några decimeter bred och cirka 70 cm lång. Lägg ut en rad träkulor på tyllremsan och rulla in kulorna i tyllen. Knyt ett snöre mellan varje kula, se till att dra ihop tyllen ordentligt.

Koka upp vatten i en kastrull, ta av kastrullen av plattan och lägg ned halsbandet. Låt det ligga i det heta vattnet i några minuter. Ta upp och häng att torka.

När det torkat klipper du upp snörena och petar försiktigt ut kulorna ur tylltuben.

Sy ett par stygn med extra stark sytråd som håller ihop varje hopdragnig, knyt ihop.

Mät halsbandet och klipp eventuellt av det om du vill ha kortare. Sy ihop ändarna ordentligt och limma limma fast dem i ett magnetlås med superlim.