Trätråg och skedar - täljprojekt för lata dagar

22 juli, 2020

Ett trätråg som man skålar ur med bildhuggarjärn, skavjärn och skedkniv. Och när man ändå är i farten kanske det blir en och annan träsked också!

Lata dagar när vädret inte är strandvänligt är det perfekt att ha något långsamt projekt att pyssla med. En bit lind fick bli ett trätråg - ungefär som de klassiska gamla trätrågen man kan hitta i antikhandeln, fast mer kvadratiskt.

Börja med att markera med en blyertspenna på träbiten var skålningen ska vara.

Eftersom det är ganska mycket att gröpa ur kan det vara bra att göra grovjobbet med något mer kraftfullt än den vanliga skedkniven. Jag använder ett skålat bildhuggarjärn och en träklubba till att börja med. Även ett skavjärn kan komma väl till pass, och vara bra att alternera emellan.

När man kommit så djupt i skålningen som man vill ha den är det enklare att använda en skedkniv för mer finlir. Då kan man också sitta var som helst och och arbeta och hålla tråget i handen utan att ha det fastspänt i en snickarbänk eller med tvingar.

Avfasningen på sidornas underkant gör man enklast med såg. Har man inte tillgång till en bänksåg går det bra att använda en japansk handsåg. 

Glöm inte att då och då ta ett steg tillbaka för att se att du är på väg i rätt riktning och att du får proportionerna som du vill ha dem.

Det blev ett par träskedar också, bara för att knivarna var framme och för att det nästan är lite beroendeframkallande att sitta och filosofera med ett täljprojekt i handen medan man lyssnar på en god bok eller en pod.

När man täljer skedar behöver man såga ut profilerna både framifrån och från sidan, för att slippa tälja bort så mycket material.

När man täljer skedar behöver man såga ut profilerna både framifrån och från sidan, för att slippa tälja bort så mycket material.



Trustpilot