Tidningsställ i läder, björk och koppar

10 juni, 2020

Inga mer högar av tidningar lite här och var. Ett snyggt tidningsställ i läder, björk och koppar håller magasinen på plats med stil.

Börja med att såga till rundstaven till själva ställningen. man kan såklart anpassa bitarna helt efter hur man vill ha proportionerna, men till det här stället kapar man till fyra bitar (som ska bli de stående hörnbitarna 30 centimeter långa, och de två liggande överdelarna som håller lädret 35 centimeter långa. Gavlarna mäter 20 centimeter. Såga med en japansk handsåg som är lätt att hantera och som lämnar fina snittytor.

Prova att montera ihop stället och kontrollera att du blir nöjd med proportionerna, men limma inte ännu.

Skär till lädret 31 x 75-80 cm. Ta hjälp av en stålvinkel så är det enkelt att skära till rakt och få vinkelräta hörn. Markera linjen med en fettpenna innan du skär, så blir det enklare att se att du skär rätt.

Limma med en tunn sträng lim så att lädret bildar en tunnel för rundstaven i båda kortsidorna. Kontrollera att rundstaven får plats i tunneln och använd inte för mycket lim så att du riskerar att limma ihop den för mycket.

Markera på lädrets rätsida var sömmen ska gå. Använd ett falsben och stålvinkeln som linjal.

Slå hål för sömmen med en gaffelmejsel i det markerade spåret. Gaffelmejseln gör det enkelt att göra flera hål på samma avstånd samtidigt och därmed få en helt jämn söm, trots att man syr för hand.

Sy ihop med en så kallad sadelmakarsöm där man fäster en nål i vardera änden av den vaxade lintråden och sedan trär tråden från båda håll i varje hål, så att sömmen löper i åttor. Fäst på insidan genom att knyta tråden och sedan sy fast den ett par varv genom stygnen.

Limma ihop gavlarna med ett tvåkomponentslim som du rör ihop så att de två komponenterna börjar härda. Använd en tunn träpinne att blanda och föra på limmet med. 

Det är nu mycket viktigt att hörnen limmas helt rakt, så låt gavlarna ligga platt medan limmet härdar. Tänk på att inte få limmet på händerna samt att ha god ventilation där du arbetar, var gärna utomhus eftersom limmet luktar starkt.

Trä de kvarvarande rundstavarna i lädertunnlarna och limma fast vinkelkopplingar längst ut. Även nu är det viktigt att båda kopplingarna limmas rakt, så låt dem ligga platt mot ett slätt underlag när limmet härdar. Tänk på att vara försiktig så att du inte får lim på lädret, och påför limmet inuti kopplingen. 

Sist av allt limmar man fast överdelarna på gavlarna. Detta är inte heller nödvändigt om man inte vill. Det kan vara praktiskt att ha ett ställ som man kan montera isär på ett enkelt sätt.

Klart för glassiga magasin, favoritböckerna - eller kanske för veden vid öppna spisen?