Stubbvas med kopparrör

23 mars, 2016

De första vårblommorna är här! Sjävklart behöver de en egen vas och en hedersplats därhemma. En stubbvas av en gammal grånad trästam, fyndad i skogen, ger plats åt både blommor och ljus på bordet eller i ett fönster. Klassiska kopparrör i högblank metall utgör en fin kontrast mot träets grånade matta yta. Man kan använda sig av trästammar från skogen, eller stranden. Kopparrören blir perfekta vaser till vårblommornas tunna stjälkar och passar också perfekt som ljushållare.

Du behöver:

Trästam utan bark

Såg

Kopparrör 22 mm

Röravskärare

Kvistborr 22 mm och gärna tillgång till pelarborrmaskin

Silikon

Hammare

Gör så här:

Klyv en trästam ungefär på mitten så att den kan ligga stadigt på ett bord. Borra hål med en 22 mm kvistborr fördelade med jämna mellanrum längs stammen. Kvistborren ger mycket exakta och fina hål och under förutsättning att man inte väntar någon längre tid (dagar) så att träet hinner röra sig och krympa kommer kopparrören att passa perfekt i hålen.

Kapa kopparrör med en röravskärare i kortare och längre längder, våra kapades i längder om 11 cm och 5 cm.

Slå ned rören försiktigt med en hammare i stammens hål. Vartannat långt och vartannat kort. I de hål där de långa rören, de som ska bli vaser, ska stå fyller du botten med silikon för att vaserna ska hålla ordentligt tätt. Knacka med hammaren runt rörens kanter, så får de också ett lite mer arbetat utseende.