Sticka med mässingstråd

25 augusti, 2015

Att ståltråd är ett otroligt användbart material upptäcktes redan på 1800-talet när den började tillverkas industriellt. Den så kallade luffarslöjden fick sitt namn av att kringresande hittade ett sätt att tjäna pengar på föremål de kunde tillverka med sina egna händer och ett billigt material. Det var praktiskt för den som inte hade någon fast adress eller arbetsplats – man behövde ju i princip bara en rulle tråd, ett par tänger och sin egen fantasi! Den traditionella luffarslöjden har sina egna tekniker. Men tråden har oanade möjligheter om man bara tänker utanför boxen! Så varför inte sticka med ståltråd?

Vi använde helt enkelt en stickring för att sticka en lampskärm i tunn mässingstråd. Då är det enkelt att få det jämnt och den runda formen får man gratis. Till lampskärmen blev det även en ljuslykta och en vas.

Gör så här: Sticka på precis samma sätt som med ett garn på en stickring. Man gör alltså så här; Snurra tråden ett varv medsols runt varje pinne, en efter en, motsols varvet runt. Gör likadant två varv runt ringen. Lyft den undre öglan över den övre och släpp på insidan av ringen. Snurra ett varv igen och upprepa proceduren tills du stickat en tub av lagom längd.

Du behöver alltså:

Stickringar

Mässingtråd 0,5 mm

Avbitartång

Lampsladd

 

Klipp av tråden med en meters marginal och dra den igenom varje ögla när du lyft av den av ringen. Dra ihop änden och forma samtidigt. Dra ihop tills mittenhålet är lagom stort att hänga lamskärmen över en lamphållare. Tänk på att du kan behöva trä upp den på sladden så att takproppen inte blir för stor att dra igenom hålet. Det kan vara bra att använda till exempel en cyliderformad vas, eller en lagom stor glasburk att trä metalltuben över när man ska dra ihop avslutningen, då är det enklare att forma. Fäst tråden som en lite knut och klipp av. Klart!