Skridsko som julstrumpa

18 december, 2019

Den klassiska julstrumpan i ny form - som en skridsko. Du syr den av klassiskt linnetyg, mjuk fleece och klipper skridskoskenan av tvättbart papper i silverfärg.

För femtio år sedan tog barnen en helt vanlig socka och fäste med en säkerhetsnål vid fotändan på sängen kvällen före julafton. På morgonen hade tomten lämnat nåt litet paket som fick plats i strumpan, och som stillade den värsta längtan efter klapparna till kvällen. 

Genom åren har julstrumporna sedan vuxit för att rymma paket av lite större modell. De har dekorerats med barnens namn, ibland fått vackra band och tofsar. Så varför inte en julstrumpa i form av en skridsko?

Börja med att rita upp ett mönster på skridskon på ett mönsterpapper. Rita julstrumpan i verklig storlek och klipp ut mönstret. Rita och klipp även mönsterbitar för snörningen, överkanten samt skridskoskenan.

Lägg mönsterdelarna på tyget, lägg till en centimeters sömnsmån och klipp ut delarna. 

Till själva skridskon använder man ett linnetyg som med en formvliseline som man också ska klippa ut i samma storlek. Vliselinet ger skridskon lite fyllighet och hjälper den att hålla formen. Stryk eller sy fast det på insidan av skridskostyckena, sick-sacka kanterna. 

Snörning och skena klipper man ut i tvättbart papper. Om man vill kan man tvätta pappret först, då får det ett lite mer skrynkligt, patinerat utseende. Tvätta i 40 grader i maskin, lägg plant att torka. Klipp sedan ut skenor och snörning, men här klipper man ingen extra sömnsmån, förutom där skenan sitter fast i skon. Klipp två delar till både skena och snörning. Sy sedan ihop de två delarna i skenan så att den får silverfärg på båda sidor, samt blir lite mer stabil. Klipp med en sax som ger taggar längst fram på tån.

Nu är det dags att sätta fast öljetter i bitarna för snörningen. Placera dem med jämna mellanrum. En kombinerad hål- och öljettång fungerar bra för ändamålet. När öljetterna sitter på plats syr man först en stickning längs framkanten på snörningsbiten, sedan syr man fast den längs den bakre kanten på själva skodelen.  Gör likadans på båda delarna.

Lägg ihop skodelarna med rätsida mot rätsida samt skenan inuti skon och sy ihop. Skenans främre och bakre spetsar kan man behöva böja in så att man inte råkar  sy fast dem på fel ställe. Om det känns svårt kan man därför börja med att sy ihop skridskon framkant och bakkant medan man lämnar ”sulan” till sist och först när det är dags att sy ihop den så stoppar man in skenan och syr ihop.

Vänd skridskon rätt och sy fast överkanten i mjuk fleece. Överkanten är bäst att klippa i ett enda stycke som man först syr fast mot skrumpan och sedan syr ihop baktill. Sy fast ett dekorband för upphängning baktill också. 

 

 

Sist av allt trär man i dekorationsbandet som är skridskons snörning. Tänk på att det krävs ett ganska långt band, ca tre meter behövs. Trä bandet på samma sätt som när man snörar ett par skor, avsluta med en rosett.

Nu kan tomten komma!