Silverdroppar i öronen

29 december, 2020

Smyckestillverkning kan vara extremt avancerat och svårt. Eller ganska enkelt. Av ett par bitar silvertråd i två olika tjocklekar kan man smida sina egna örhängen i äkta silver hemma vid köksbordet.

Att våga ta steget att löda i silver kan kännas stort för nybörjaren. Men det öppnar en hel värld av nya möjligheter för den som vill tillverka sina egna smycken! 

Att bli bra på att löda kräver lite övning, men det behöver inte heller vara så svårt, inte ens i början. De här örhängena kräver två relativt enkla lödningar. Och två bitar silvertråd av två olika dimensioner. Till krokarna brukar man använda 1 mm tjock tråd, och till själva droppen har vi använt en 1,5 mm tjock tråd. 

Börja med att klippa till två lika långa bitar av den tjockare silvertråden. Lägg trådarna på ett eldfast underlag och glödga dem. När man glödgar silver hettar man upp det så mycket att det precis börjar glöda, men får inte börja smälta. Så snart man ser att silvret antar en glödande orange färg är det dags att ta rikta bort lågan. Det är viktigt att hela biten blivit glödgad, annars blir tråden olika hård i olika delar. 

Låt trådarna svalna helt innan du böjer till dem så att ändarna möter varandra och formar en droppe. Fila ändarna snett där de möter varandra så att de passar ihop och ligger dikt mot varandra, det är viktigt att metall möter metall när man ska löda.

Spraya på lite flussmedel och lägg på en bit vekt lod precis på fogen. Även lodbiten behöver sprayas med flussmedel.

Tänd brännaren och rikta lågan mot lödfogen tills lodet smälter och löder ihop ändarna. Lodet dras automatiskt dit där metallen är som varmast, så det är viktigt att rikta lågan exakt mot fogen.

Låt svalna helt innan du filar lödningen med nålfil för att fila bort överflödigt lod.

Lägg dropparna på ett flackjärn och slå med många små slag med en guldsmedshammare för att smida tråden i dropparna en aning platt och samtidigt lite bredare.

När du är nöjd med dropparna filar du dem med en smärgelpinne. Fila i lodrät riktning så att alla små repor som uppstår går i samma riktning. Om man låter bli att polera upp silvret efteråt kan man istället få en matt, lite gnistrande effekt på ytan genom att bara fila med en smärgelpinne.

Krokarna böjer man till av en 1 mm tjock tråd. Måtta så att de räcker till både en ögla till doppen och en lagom lång krok att hänga dem i. Klipp till två exakt lika långa bitar och böj först till öglan att fästa droppen i med en rundtång.

Sätt i droppen i öglan och böj ihop så att änden möter tråden. Löd ihop fogen på samma sätt som tidigare, nu gäller det att inte av misstag råka löda fast droppen i öglan. Ibland kan en så kallad tredje hand vara bra för att hålla delarna på plats medan man löder, ibland kan man bara luta dem mot till exempel kanten på lödplattan.

Böj till ändarna så att de bildar en krok att hänga i öronen.

Sist av allt kan man koka bort eventuella lämningar av oxid eller missfärgningar i citronsyra och vatten i en vanlig, liten kastrull på spisen. Ta bara en gnutta vatten (ca i dl) till en påse citronsyra och låt sjuda en stund med silverarbetet i så blir det skinande rent.



Trustpilot