Provrörsvas luffarslöjd

14 februari, 2018

Det är ungefär när sportlovsveckorna börjar som vårlängtan tar vid på allvar. Längtan efter fågelkvitter, droppande tak och skira vårblommor. Snödropparna tittar snart fram om man har tur. Men man kan ju alltid tjuvstarta lite inomhus. En vas för tunna vårblommor gjord av järntråd och provrör i glas framhäver de minsta blommorna. Du kan göra med så många glasrör du tycker passar.

Den här modellen på vas har vi redan sett i en rad olika versioner vid det här laget. Men man ju ändå göra sin egen. Det är så enkelt att bara ta vanliga provrör och tvinna ihop järntråd. Sen är det blommorna som får tala.

 

Du behöver:

Provrör

Järntråd 1,5 mm tjock

Avbitartång

Penna eller annan rundstav av samma diameter som provrören

Gör så här:

Klipp till två lika långa bitar tråd (ungefär dubbelt så långa som du vill att vasen ska bli). Börja tvinna dem ett par decimeter från enda änden. Tvinna 4-5 varv lägg sedan en penna eller en annat runt föremål av ungefär samma diameter som provrören mellan trådarna och fortsätt tvinna på andra sidan. Ta hjälp av pennan att snurra trådarna så blir det enklare att tvinna jämnt. Tvinna lika många varv och flytta nu pennan för att göra en ny ögla. Fortsätt på samma sätt tills du har fått så många öglor du vill ha till provrören, eller tills dess att trådändarna är lika långa som ändarna i början.

Böj ned trådändarna i båda ändarna som ben och klipp till två bitar tråd böjda som ett v, lika långa som benen. 

Tvinna ihop V-biten med benen, ett i taget. Gör likadant i båda ändar.

Tvinna ett likadant stycke med lika många öglor för provrören på samma avstånd. Fäst det ca 5 centimeter under det övre genom att tvinna ändarna runt benen på det första stycket. 

 

Trä i provrören, fyll på med vatten och blommor.