Pressade blommor i eneststubbe

29 april, 2020

Plötsligt händer det. Knoppar brister och vårblommorna är här. Men underbart är kort och ibland vill man frysa tiden, spara känslan. Pressar man blommorna istället för att sätta dem i vas håller de betydligt längre.

I en ram av dubbla glas med en hållare av eneträ där den karaktäristiska barken fått sitta kvar gör sig vårblommorna rättvisa. Så det gäller att passa på nu! Ut i skog och mark och plocka vårblommor.

Gullvivan är fridlyst, vilket innebär att man inte får gräva upp plantorna eller plocka för kommersiella ändamål. I Skåne, Halland och Örebro län får man inte heller plocka dem! Bor man där får man hålla tillgodo med andra vårblommor...

Gullvivan är fridlyst, vilket innebär att man inte får gräva upp plantorna eller plocka för kommersiella ändamål. I Skåne, Halland och Örebro län får man inte heller plocka dem! Bor man där får man hålla tillgodo med andra vårblommor...

Lägg blommorna i press. En blomsterpress där man kan lägga växterna i press mellan wellpapp är bästa sättet att pressa blommor. Det viktiga är att man har tunt papper direkt mot växterna och sedan wellpapp som kan suga upp och torka ut fukten när växterna ligger i press. Lägg dem försiktigt på plats och försök få blommorna att ligga i öppet läge när du pressar dem. Låt ligga i press i minst en vecka innan du plockar fram blommorna.

Mellan två akrylplastskivor kan man se växterna från två håll. Skär till akrylplastskivorna med hjälp av en plastskärare som man först ritsar en skåra med, och sedan bryter av plasten. Borra hål i hörnorna med en vanlig träborr. Se till att skivorna hålls på plats genom att tejpa ihop dem.

 

Ramhållaren av eneträ ger känsla - och doft - av skog! Men tänk på att det inte är tillåtet att såga ene i naturen utan markägarens tillstånd. Såga till en lagom hög stubbe. Med hjälp av en japansk handsåg går det lätt att såga även i det hårda eneträet, och sågen ger fina släta snitt.

Såga sedan två skåror rakt lodrätt ned i stubbarna. Snitten ska löpa parallellt med varandra med cirka sex mm mellanrum. Använd ett stämjärn och en träklubba eller hammare och stäm ur spåret där akrylplastskivorna ska sitta. Man får ta en liten bit i taget först från sidan av stubben och sedan uppifrån.

Plocka fram blommorna och lägg dem mellan akrylplastskivorna. Skruva ihop skivorna med skruvnitar i hörnen. Sätt på plats en enestubbarna.