Påskharen håller ordning på servett och bestick

27 mars, 2019

Ägg, fjädrar, kycklingar - och harar. Påskens symboler är många och nu är tiden att frossa i dem! En påskhare som håller servett och bestick på plats blir fint på påskbordet.

Det här är en annorlunda typ av servettring, där stommen är en större ring som man lägger platt över servetten, och trär besticken igenom och under servetten. Kaninhuvud och öronen tillverkar man av tvättbart papper i guld och silverfärg. Pappret går både att tvätta och sy i. 

Börja med att tvätta det tvättbara pappret. Det måste man inte göra, men efter tvätt får pappret ett mer skrynkligt och patinerat utseende, så därför kan man köra det i 40 grader i tvättmaskinen. Medan pappret torkar sprayar man en metallring med guldfärg. Spraya hellre flera tunna lager som får torka, än för tjockt på en gång. Då rinner färgen lätt av och blir inte lika fin på den tunna metallringen. 

Ta en kaffekopp, temugg eller mindre skål med lämplig diameter (jämför den med metallringen) och rita av på pappret. Klipp ut två rundlar till varje kaninhuvud. Rita upp mallar till två öron, och ”insidan” av öronen på ett vanligt papper och klipp ut. Rita av och klipp ut på det guldfärgade pappret. Till insidan av öronen använde jag silverfärgat papper av samma tvättbara sort. Även öronen - förutom insidan - ska klippas i dubbla stycken så att man kan vända på haren om man vill.

Sy fast ”insidan” av öronen på två örondelar först. Lägg dem sedan dubbla och sy ihop.

Lägg ihop två runda huvudbitar med öronen emellan och sy en söm bara så lång att den fäster öronen. Stoppa i metallringen mellan lagren och sy ytterligare en söm nedtill på kaninhuvudet, så andra sidan ringen.

 

Limma fast en lite glittrig pompom till svans nedtill på ringen.

Lägg sedan påskharen ovanpå en hopvikt servett och stick in besticken genom ringen, under servetten och upp å andra sidan. Om man vill kan man vända på kaninhuvudet så att öronen pekar nedåt också. Om man gör många kan det bli fint att somliga har lagt öronen på ryggen, medan andra har dem uppåt.