Påskägg med transfermotiv

05 april, 2017

Påsk utan ägg – är som jul utan julklappar. Även om man skippar påskgodiset och kanske inte heller älskar att äta kokta ägg är det roligt att dekorera med dem. I påskriset, på bordet. Lite överallt! De här påskäggen har naturen som inspirationskälla. Transfermotiv med tecknade insekter går bra att fästa på såväl pappägg för godiset som på vanliga hönsägg man först blåst ur – som plastägg (om man inte orkar eller har lust att blåsa ur riktiga ägg). Eftersom transfermotiven bara är svart/vita behövdes lite bling-bling för att piffa upp. Så underdelen av pappäggen sprayade vi med guldfärg, och även ett par hönsägg fick lite guldspray. Till hönsäggen gjorde vi ett litet fågelbo av torrt fjolårsgräs så att äggen ligger stilla som bordsdekoration. Ute i naturen hittade vi även några videkissar som vi limmade tätt på ett par ägg. De torkar fint och håller även att plockas fram nästa år. Du behöver: Pappägg Transferark med insekter Sax Urblåsta hönsägg eller plastägg Guldsprayfärg Maskeringstejp Karlssons klister Videkissar Torrt fjolårsgräs Metalltråd ev upphängningsögla (om man istället skulle vilja hänga upp äggen)

Gör så här:

Klipp ut transfermotiven ur sina ark, klipp ett par millimeter från kanten. Lägg i en skål med vatten i några minuter tills motivet släpper från skyddspappret. Lyft upp motivet med skyddspappret (det är enklast för att det inte ska vika sig) placera motivet där du vill ha det, håll ett finget över och dra försiktigt bort pappen i sidled. Pressa ut vatten och luftbubblor. Låt torka.

Vill man kan man måla pappäggen först, men vi gillar den lite råa känslan i de helt odekorerade äggen. Man kan också lägga ett lager lack över transfermotivet, men det är inte heller nödvändigt.

Undersidan av pappäggen sprayade vi med guldfärg. Om man har en tom pappkartong att spraya i så slipper man en massa fritt flygande färg. Bäst är ändå (med kartong eller ej) att vara utomhus när man sprayar.

Helt vanliga hönsägg från mataffären kan man tömma själv genom att först sticka, eller borra, ett litet hål i varje ända av ägget och sedan blåsa ut innehållet. Skölj och torka av. De mindre insekterna på transferarken passar perfekt på hönsäggen.

En bred remsa maskeringstejp runt hönsäggen maskerar bort guldfärgen och kan samtidigt hålla ägget på plats så att det inte rullar runt. Tänk på att vara noga med att kanten av maskeringstejpen sitter tätt, annars kryper färgen lätt in i pyttesmå veck eller bubblor.

Äggen med videkissarna är också vanliga hönsägg som vi limmat videkissar tätt på. Videkissarna håller jättebra i torkad form, så har man kvistar som börjat bli gamla kan man plocka av kissarna och använda att dekorera ägg med.

Det lilla fågelboet gör man av torrt gräs som man snurrar ihop och sedan fäster med en bit tunn ståltråd som man snurrar och ”syr” igenom gräset.