Pappersdiamanter med guldkant

07 december, 2016

Tänk vad mycket vackert man kan tillverka av bara papper! Med lite fantasi och en bunt vackra papper skulle man kunna klä en hel gran. Faktum är att förr i tiden var just papper det vanligaste materialet till julgransdekorationerna. En tradition väl värd att bevara.

De här pappersdiamanterna har dock inga rötter i vår svenska tradition. Pappervikningskonsten som går under namnet Origami har sitt ursprung långt österut och har letat sig hit i modern tid.

De här diamanterna må se komplicerade ut, men de är faktiskt riktigt enkla att tillverka. Man viker dem ur ett enda kvadratiskt papper. Det går bra att använda vanligt origamipapper om man vill, men vi har använt hela scrapbookark för att få större och lite maffigare diamanter. Dessutom är det faktiskt just i det här fallet lite enklare med ett tjockare papper som ger mer stadga åt den färdiga formen.

Du behöver:

Scrapbookark, ett papper till en diamant

Guldfärg

Pensel

Lurexband

Limpistol

Träkulor

Gör så här:

Vik pappret diagonalt från hörn till hörn. Vik upp och vik likadant mellan de andra två hörnen. Vik upp pappret igen och vik nu in alla hörnen mot mitten (bild4). Vik upp pappret igen och vik det som ett flygplan (bild 5 och 6). Vik upp igen och gör likadant från alla fyra hörnen.

Vik ut pappret igen och lyft upp de utpekade området på bild 7. Lyft även samma område på motsatta sidan och vik sedan in de områdena samtidigt som du viker pappret på mitten (bild 9)

Vik ut och gör likadant på andra ledden. Nu går det lätt att liksom ”fälla ihop” de fyra hörnen mot varandra och pappret formas som en diamant!

För att förstärka intrycket av vecken på pappret och samtidigt säte lite extra guldkant på diamanterna kan man måla vecken med guldfärg. Vik pappret när du målar och dra penseln platt över vecken så går det enkelt att inte måla utanför. Medan pappret torkar målar du även träkulorna i guldfärg.

När färgen är torr limmar du ihop diamanterna med limpistol och passar samtidigt på att fästa ett upphängningsband med en träkula i limfogen.

Diamanterna är självklart fina i en julgran men passar också fint upphängda i ett fönster.