Nyårsdukning med kvistar och blad i guld

25 december, 2019

Dukningen är halva nyårsmiddagen. Så passa på och sätt guldkant på dukningen! Med en bordskrans med guldsprayade kvistar och blad samt servetthållare i guldfärgat papper firar vi in det nya året med stil.

Knappt har man hunnit svälja julmaten innan det är dags att planera inför nyårsmiddagen. Dukningen är ju halva festen, så det är kul att ta sig lite tid i mellandagarna att pyssla inför nyårsdukningen om man har tid. 

Årets nyårsbord ska få en extra guldkant. En bordskrans med halmstomme och kvistar från naturen, sprayade i guld. Och med några slingrande blad klippta ur ett tvättbart guldfärgat papper. 

Samma papper kan man också klippa servetthållare ur. 

Det tvättbara pappret är helt blankt innan tvätt, men eftersom den lite skrynkliga patinan är väldigt vacker börjar jag med att tvätta pappret i 40 grader i maskin. Medan pappret torkar man man skissa upp en mall för servetthållarna, eller skriv ut och använd den här:

Rita upp på baksidan av pappret och klipp sedan ut med en sax lämplig att klippa siluetter. Klipp ytterligare några bladslingor i liknande modell men utan skåror för servetterna.

 

Hämta torra kvistar ute i naturen, helst sådana som tappat sin bark. Ta in, skölj av och låt torka. Bryt eller såga i lämpliga längder. Spraya bitarna med en blank guldfärg.

Spraya en halmkransstomme med guldfärg, och stick ned ljushållare i halmstommen. De här ljushållarna är egentligen utformade för flaskor, men det går ändå att få ned dem i halmstommen med lite envishet. Limma fast kvistarna på halmstommen med limpistol. Spraya igen när allt är klart, men glöm då inte att täcka över ljushållarna med lite plast om du vill ha kvar antikfärgen.    

 

Överblivna kvistar blir jättefina som placeringskortshållare. Såga av dem med en japansk handsåg, så att de står rakt upp på bordet, såga sedan en snett snitt, samt ett snitt rakt ned för att sticka ned ett placeringskort. Skriv namn med guldpenna på placeringskorten. Ett papper med lite struktur, som man river i lagom stora bitar blir fina som placeringskort.

Nyårsfesten kan börja!