Mobil med pappersblommor

24 februari, 2021

Ett hav av blommande blommor, likt vårens körsbärsblommor. Det är ett tag kvar tills knopparna slår ut i naturen, men i väntan på våren kan en mobil av pappersblommor ge lite försmak av knoppsprickningen.

Takdropp och fågelsång. Och snart, snart blommar körsbärsträden! I väntan på våren får man hålla tillgodo med pappersblommor, och det är inte heller fy skam. Pappersblommor är en hel vetenskap i sig. Blommorna kan göras i ett otal olika tekniker och papparsmaterial, i väldigt avancerade tekniker. Men även de allra enklaste kan vara vackra!

De här blommorna är tillverkade på den kanske absolut enklaste vägen - en blomma med tre blad som man bara böjer ned bladen på. 

För att blomman ska vara lite formstabil använder man ett lite tjockare akvarellpapper som har en vacker struktur och för att få en lite skiftande färg valde vi att spraya på akvarellfärgen. 

Men man börjar med att rita upp en liten mall till blomman med tre blad, klipp ut och använd som mall till resten av blommorna.

Klipp ut blommorna och lägg dem i en kartong eller på ett stort skyddspapper eftersom det kan hamna färg en bra bit utanför när man spraymålar.

Blanda till färgen av flytande akvarellfärg och späd en aning med vatten. Det kan ta en stund att blanda till just den ton man vill ha. Blanda i ett glas och fyll sedan på färgen i små sprayflaskor. 

Spraya på blommorna, det får gärna bli lite ojämnt och lite större droppar här och var - det ger bara blommorna lite extra liv. Man kan också spraymåla blommorna och flera olika omgångar med något olika färgtoner för att få ett mer levande uttryck.

Låt blommorna torka helt innan du böjer till bladen och sticker ett hål i mitten av varje blomma.

Trä upp blommorna på en tunn mässingstråd med en liten vaxpärla som stopp för varje blomma. Gör fem långa slingor med blommor, cirka en meter långa eller så långa du vill ha dem.

Själva mobilstommen tillverkar man av en träring eller den inre ringen i en broderibåge. Såga ringen i två delar med en fintandad såg (typ japansk handsåg) och borra små hål i mitten av bågarna samt en centimeter från ändarna. Sätt ihop bågarna med änden av en blomsterslinga. Använd pärlor som stopp på båda sidor.

 Fäst de andra fyra slingorna i ändarna på träbågarna och häng upp mobilen i ett fönster eller en dörröppning. Trustpilot