Luffarslöjdstavla med luftballonger

10 oktober, 2018

Redan för hundra år sedan upptäckte kringresande luffare att man kan skapa nästan vad som helst med vanlig ståltråd, en tång och sina egna händer. Den så kallade luffarslöjden blomstrar än idag och det är bara fantasin som sätter gränserna. Så låt tanken - och luftballongerna - flyga fritt!

Du behöver:

Svartglödgad järntråd 1,5 mm tjock

Blomstertråd, svartglödgad

Kombinationstång

Hammare och spik

Träskiva att spika mall på (typ spånskiva)

Akvarellpapper

Blyertspenna

Akvarellfärg

Gör så här: 

Spika upp en mall med fyra spikar i hörnen på din tavla. För att passa akvarellpappret i A3 storlek spikar man upp spikarna som en rektangel med måtten 40 x 28 cm. 

Linda den tjockare tråden (1,5 mm) ett varv runt varje spik, se till att dra tråden spänt mellan spikarna. När du kommit varvet runt fäster du ihop de två öglorna med en liten bit av den tunnare blomstertråden. 

Fortsätt sedan med att böja till en vågbård på utsidan av ramen. Böj tråden som en spiral runt ramens raka tråd. Platta till öglorna så att de ligger platt mot träskivan. När du kommer till hörnen fäster du lite extra med en bit blomstertråd. Gör vågramen runt hela ramen, klipp av tråden. För att vågramen sk sitta fäst mot den raka tråden tar du en bit blomstertråd (ganska lång men tillräckligt kort att hantera) fäst den i ett av hörnen och börja sedan vira tråden med cirka fem varv mellan varje båge. Där trådarna möts virar du tråden ett extra varv i kors så att trådarna verkligen låses mot varandra. Fortsätt likadant runt hela ramen.

Nu är det dags att fylla tavlan med innehåll. Skissa upp luftballongerna på ett vanligt vitt papper, se till att de ryms inom ramen. Böj till själva ballongerna av den tjockare tråden, men gör linorna av den tunnare blomstertråden. Korgen får en ram av tjockare tråd som sedan lindas tätt med tunnare tråd. 

Lägg ut ståltrådsballongerna på ett akvarellpapper och rita en tunn linje runt ballongerna med en blyertspenna. Rita upp de randiga färgfälten med blyerts. Fyll i färgfälten med akvarellfärg. Låt pappret torka ordentligt innan du spikar upp akvarellpappret där du vill ha det. Spika samtidigt upp ramen över pappret. Spika till sist upp ballongerna på plats.  

Fler idéer till projekt i luffarslöjd hittar du i boken FIL DE FER Luffarslöjd.