Ljuslyktor i gips

21 december, 2015

Enkelt, men effektfullt. Ljuslyktor gjorda av gipsbindor på ballonger är inga större svårigheter att slänga ihop. Fast de ser kanske inte mycket ut för världen medan gipset torkar…

Men med lite slagmetall på insidan glöder de som eldklot på middagsbordet!

Du behöver:

Gipsbindor

Ballonger

Bladmetall rödmelerad

Primer för bladmetall

Pensel

Gör så här:

Blås upp ballonger till den storlek du vill ha på lyktorna. Klipp gipsbindorna i bitar. Doppa gipsbindorna, en bit i taget, och lägg över ballongen. Använd kallt vatten så att gipset inte härdar för snabbt.

Tänk på att inte hälla ut gipsrester i avloppet! Doppa i exempelvis en djup papptallrik så att du kan hälla bort vattnet försiktigt men slänga gipsresterna (som sjunker till botten när vattnet får stå ett tag).

Låt lyktorna torka något dygn och gör sedan hål på ballongerna och ta bort dem.

Pensla insidorna av lyktorna med primer. Pensla eller blås försiktigt fast den lövtunna bladmetallen. Vi använde en bladmetall som är melerad i färgen, vilket ger lite extra effekt. Pensla fast metallen så att den fäster ordentligt mot underlaget. Låt torka innan du borstar bort överflödig metall med en torr pensel.

Tänk på att levande ljus alltid innebär en viss brandfara. Därför rekommenderar vi värmeljus i LED utförande, mycket smart!

Ljuslyktorna blir fina på julbordet…

Och passar lika fint till nyår! Men innan dess önskar vi God Jul!