Ljuslykta med stjärneffekt

07 november, 2018

Lite ljus i höstmörkret kan vara på sin plats nu när novemberdimmorna sveper in. En ljuslykta med ett effektfilter som formar ljuskällorna till stjärnor blir en fin och lite annorlunda mysbelysning.

Du behöver:

Läder av lite tjockare kvalitet 

Rullkniv 

Skärmatta 

Stålvinkel 

Håltång 

Skruvnitar 

Effektfilm Starshine 

Liten ljusslinga 

Gör så här:

Skär till 4 centimeter breda remsor av lädret med hjälp av rullkniv, stållinjal och skärmatta. Remmarna upptill och nedtill ska vara 54 centimeter långa. Handtaget mäter 35 centimeter.

Skär också till en bit starshinefilm som mäter 50 x 26 centimeter.

Rulla ihop filmen till en rulle med någon centimeters överlappning. Tejpa ihop så att överlappningen hålls på plats. Gör hål genom filmen två centimeter uppifrån och nedifrån genom överlappningen. Gör hål i läderremmarnas ena ände två centimeter från kanten. Lägg läderremmarna runt filmen och mät var det andra hålet ska göras så att läderremmen ligger tättslutande runt filmrullen. Gör hål och skruva i skruvnitar nedtill.

 

Gör hål i handtagets rem två centimeter från båda ändarna. Fäst handtaget på insidan och skruva i en skruvnit upptill vid överlappet. Gör ytterligare ett hål genom både läderrem och film på motsatta sidan och fäst andra änden av handtaget med en skruvnit.

Nu är lyktan klar att fyllas med lämplig ljuskälla. En liten ljusslinga i metalltråd passar bra. Så snart man tänder den framträder varje liten ljuskälla som en stjärna, storleken på stjärnan beror på avståndet från filmen.