Lampskärm av worbla

08 april, 2020

Worbla pearly art är egentligen avsedd för tillverkning av masker, vapen och annan rekvisita till rollspel. Men med sin äggskalsliknande karaktär är materialet perfekt att tillverka lampskärmar av. Det är en dröm för den kreativa - bara att klippa, värma och forma!

Worbla är ett material som egentligen är framtaget speciellt för att tillverka masker och dräkter för rollspel. Men materialet som sådant har stor potential i en mängd andra sammanhang! Worbla finns i beige naturfärg som oftast målas över, men det finns också i en helt transparent variant, samt denna pärlemor-liknande som nästan har karaktären av ett äggskal. Den känns perfekt att göra enklare lampskärmar av. 

Materialet kommer i tunna ark som man enkelt kan klippa i med vanlig sax. När man sedan värmer upp materialet med varmluft blir det mjukt och formbart och den ena sidan är dessutom lite klistrig medan materialet är varmt.

När man ska göra en lampskärm i en rund form är det bra att ha en värmetålig form att utgå ifrån. Det kan till exempel vara en skål i värmetålig keramik eller en gipsform som man kan gjuta själv i en plastbehållare. Börja med att ordna en lämplig form. I en vispskål gjuter vi en form i gips för att göra en mindre lampskärm med en halvsfärisk form. 

Klipp sedan ut en rund bit worbla och värm den med en embossingfön eller varmluftspistol. Lägg det varma materialet över gipsformen och forma försiktigt efter formen. Det går att sträcka ut materialet till en viss gräns, men man måste tänka på att när det klistrar ihop sig i veck är det svårt att ta loss det igen utan att ämna märken. Arbeta långsamt och försiktigt. Det går att värma upp materialet många gånger och få det formbart igen, så det är inte bråttom. När du är nöjd låter du skärmen svala på formen och lyfter sedan av den när den svalnat. 

Halvsfären är tänkt att ligga som en bordslampa och därför klipper man upp ett hål för lampan i nederkanten på ena sidan och monterar fast lampsladd och lampa där. (Dockhuvudet på bild är även det gjutet i gips, du hittar beskrivningen på hur man gör här)

Samma form kan man använda för att bygga en skärm av många små runda bitar worbla. 

Börja med att skära ut en rund bit i kartong som mall, använd en cirkelskärare för att få mallen helt rund. Rita upp cirklar efter mallen på worbla arket och klipp ut dem med sax. 

Värm bitarna en efter en och fäst ihop dem i en lång rad. Använd ett vanligt bakplåtspapper som underlägg. Fäst sedan ihop raden runt  gipsformen i det som ska bli nederkanten på lampskärmen. Fortsätt sedan att bygga på med bit efter bit omlott. Fäst bitarna omlott radvis nedifrån och upp. Lämna en liten öppning kvar mitt upptill för att fästa lampsladden. 

På samma vis kan man istället använda en större skål i keramik som form. När man arbetar inifrån börjar man istället längst uppe i skärmen (alltså i boten av skålen) och bygger sig nedåt (uppåt inuti skålen). 

Lampfoten här är gjord av en gammal trästolpe som man borrar hål rakt ned i mitten och fäster en bit kopparrör i. I kopparröret fäster man sedan en lampsladd för flaskmontage. 

Använd sedan den övre ringen i en lampskärmsstomme som hållare till lampskärmen. Tänk på att bara använda led-lampor som inte blir varma i skärmarna - annars finns risk att skärmen deformeras om den blir för varm av själva lampan.