Läderklädd bestickhållare

04 november, 2015

Gamla konservburkar kan man göra mycket fint av! Med en ny kostym i läder förvandlas burkarna till en praktisk – och snygg – bestickhållare. Du behöver: Läder, gärna getskinn Skärmatta eller underlag att skära på Rullkniv Linjal eller stålvinkel Falsben och kantpolerare Sporre Syl Nålar Vaxad lintråd 6 konservbukar Träskiva ca 11 x 19 cm (beronede på konservburkarnas storlek) Lim Maskinskruv 3 st Mutter, 3 st Borrmaskin Borr Maskiningstejp Mässingsspik Gör så här: Mät dina konservburkar och skär till sex bitar i av skinnet som precis klär över burkarna. Om du aldrig tidigare arbetat med läder kan det vara bra att ta en snabblektion via en dvd-film som du hittar här. Markera långsidorna på läderbitarna med falsbenets ände så att du får en markerad linje i skinnet att följa med sporren. Dra sporren i spåret så att du får tydliga markeringar var du sedan ska göra hålen med sylen. Gör hål med sylen. Nu är det dags att börja sy. Klipp till en bit vaxad lintråd som är ett par decimeter längre än långsidans dubbla längd. Fäst en nål i varje ände av tråden och fäst den genom att dra sticka nålen igenom tråden och dra den tillbaka igen (se bilden). På så sätt sitter nålen fast ordentligt i sina ändar och du slipper tappa dem. Dra en nålen genom första hålet och dra igenom tråden till mitten. Dra sedan den ena nålen från ena sidan och den andra från andra sidan och dra åt. Fortsätt likadant hela sömmen. Sy ett par stygn tillbaka vid slutet och fäst trådarna på baksidan av skinnet. Sy likadant längs alla långsidor på alla skinnbitar.

Limma fast skinnbitarna runt varje konservburk.

Skär till en bit läder lika lång som din träskiva och lagom bred att klä överkanten så att träet inte syns. Limma fast den. Mät ut och markera sex hål där konservburkarna ska fästas i träskivan, varje burk med två skruvar, en uppe och en nere. Borra hål genom träskivan. Borra hål genom burkarna också. För att borra på rätt ställe kan man tejpa fast burkarna med en rejäl tejp (typ silvertejp eller kraftig maskeringstejp) på en sida av skivan i taget och borra genom träskivan och in i burkarna.

Skruva fast burkarna i skivan med maskinskruv och mutter.

Skär till ett handtag som är lika brett som träskivan, plus några millimeter extra. Sy längs handtagets kanter på samma sätt som tidigare. Limma fast handtaget och nubba fast det med mässingsspik.

Om konservburkarna har en vass kant på insidan skär du till 4-5 cm breda band av skinnet och limmar på insidans kantsom skydd för den vassa kanten.

Klart för start!