Läderfodral till gästboken

26 februari, 2020

En gästbok som coffeetablebok blir en vacker inredningsdetalj. Med ett fodral av naturgarvat läder får den gärna ligga framme på hedersplatsen.

En gästbok med små hälsningar och minnesanteckningar från gäster man haft är en trevlig tradition för att att bevara minnen. Och den kan också bli en snygg inredningsdetalj på soffbordet. Naturgarvat läder åldras vackert och det gör inte så mycket om det får några fläckar eller stänk. Den präglade texten på framsidan blir en extra dekor. En vanlig anteckningsbok med blanka sidor får bli vår gästbok, det spelar ju inte så stor roll hur pärmarna ser ut när den ska få ett fodral i läder.

Börja med att mäta boken som ska få ett fodral. Enklast är att lägga boken på lädret, vika det över och markera med en fettpenna. Tänk på att inte vara för snål med marginalerna, det får inte bli trångt att trä på fodralet på boken. Använd en stålvinkel och en rullkniv när du skär till lädret, och en skärmatta som underlag är praktiskt så att man inte skadar varken bord eller knivblad.

Texten präglar man in i lädret med hjälp av bokstavspunsar. För att få bokstäverna med exakt lika breda mellanrum och längs en rak linje tejpar man fast en linjal på lädret för att den ska ligga stilla, och sedan håller man kvar bokstaven man punsat in på sin plats och sätter nästa bokstav mot den första, osv. Innan man börjar kan det vara bra att punsa in texten på prov på en spillbit först, så att man också ser hur långt ordet blir och kan placera det rätt på fodralets framsida.

Prickarna över ä punsar man in med ett kulformat mönster- och modelleringssjärn.

Prickarna över ä punsar man in med ett kulformat mönster- och modelleringssjärn.

Skär sedan till fyra trianglar till hörnen. Cirka tio centimeter från hörnet är lagom.

Limma fast hörnen på insidan av lädret, men var noga med att limma med en smal sträng så att inte för mycket limmas igen och det blir svårt att få in bokpärmen i fodralet. Limmet är bara till för att hålla hörnen på plats tills man sytt fast dem.

Markera var sömmen ska gå med hjälp av ett falsben med kantpolerare.

Gör hål för sömmen med hjälp av en gaffelmejsel som man slår igenom lädret med en hammare. Tänk på att skydda din hörsel när du slår med hammaren! Gör hål runt hela fodralets kant, det är enkelt att få hål med samma avstånd om man använder en gaffelmejsel och sätter första piggen i sista hålet varje gång man flyttar mejseln.

Nu är det dags att sy runt kanten. Så kallad sadelmakarsöm är det klassiska sättet att sy för hand i läder, vilket ger en stark söm som går att skarva och fästa på baksidan utan att det syns. Klipp av en bit vaxad lintråd och fäst en nål i båda ändarna av tråden. För att få nålen att sitta kvar på tråden kan man tvinna upp den några centimeter från änden och ”sy” tillbaka genom tråden, så sitter nålen kvar.

Sy sedan så att tråden löper i åttor genom lädret. Man trär alltså ena nålen från avigsidan och den andra från rätsidan genom samma hål, och drar åt.

När tråden är slut fäster man genom att göra en enkel knut på avigsidan och sedan sy ändarna genom stygnen  i fyra, fem stygn innan man klipper av tråden.

 

Sy runt hela fodralet och fäst ändarna. Sätt boken på plats inuti fodralet.



Trustpilot