Kalligrafi till julpysslet

28 november, 2018

Är det någon gång på året då det är bra att kunna skriva vackert för hand - så är det nu. Handskriven text på julbrev, julkort och julklappar sätter verkligen pricken över i. Med riktiga kalligrafipennor med metallspetsar doppade i bläck får man den rätta handskrivna känslan. Och det behöver inte vara perfekt för att vara vackert!

Det sägs ibland att dagens generation skolbarn inte kommer att kunna skriva för hand eftersom tangentbordet tagit över helt. Trots det har intresset för kalligrafi och handtextning sällan varit så stort som nu! Det märks inte minst på antalet böcker i ämnet, fullbokade kalligrafikurser och mängder av bilder på vackert handskrivna texter som strömmar över nätet.

Kalligrafi är en urgammal konstart som säkerligen kommer att överleva även datoråldern. 

Den som först börjar prova på att kalligrafera brukar kanske i första hand använda vanliga tuschpennor med en kalligrafispets, alltså ungefär som en vanlig tuschpenna med en platt fiberspets. Det är lätt att tro att nästa steg - att använda gammaldags kalligrafipennor med stift som man doppar i bläcket - är för svårt. Det är det inte!

Visst är det lättare att få bläckplumpar på pappret, och ett ojämnare färgflöde. Men det gör väl ingenting? Känslan av riktiga kalligrafipennor med metallstift, doppade i bläck som förr i tiden, ger så mycket mer känsla. Och perfect is boring.

Ska man bli en riktigt duktig kalligraf bör man öva minst 15 minuter om dagen under några år. Men man kan faktiskt komma ganska långt redan efter någon timme! Det finns många aktuella böcker i ämnet. I den som ligger länkad här finns sidor med stödlinjer för övning. Det kan vara bra att kopiera upp en sådan sida, eller rita upp den med tuschpenna och linjal, och lägga under det papper man ska skriva på. På så sätt har man stödlinjer att hålla sig efter så att lutningen på texten blir jämn och rak. Men å andra sidan kanske det inte alltid behöver vara rakt?

Ett par pakettags med textade siffror bli fina som adventsljusstakar. Vi har tagit en bit björkved som var en hel stam, sågat i bitar och borrat hål för ljus. Glöm inte en ljushylsa i stål för brandsäkerhetens skull. Men trots den bör man aldrig lämna levande ljus obevakade!

Till paketen blir det fint med lite större tags där man kan få plats med både namn och avsändare. Eller kanske är det från tomten…