Kalligrafi – på nytt sätt

25 maj, 2016

Handskrift är en närmast utdöende konst idag. Att få ett handskrivet inbjudningskort, brev eller bara placeringskort tillhör inte längre vardagligheterna. Och just därför desto mer uppskattat! Återigen är det också fler som intresserar sig för kalligrafi – gärna med en modern och lite friare stil.

Förr var kalligraf ett yrke. Det tog år att lära sig konsten fullt ut och som med alla hantverk och konstarter handlar det om att träna, träna, träna. Övning ger färdighet – och träning är viktigare än talang!

En känd kalligrafilärare menar att den som tränar en kvart i veckan kommer långt på det. Så kanske är det dags att lägga bort surfplattan för en kvart och börja öva lite?

Kalligrafipennor finns i många olika typer. Dels den riktigt gamla modellen som man doppar i tusch eller bläck, men också som vanliga tuschpennor med olika bredder på filtstiften. En mellanväg är kalligrafipennorna med stålstift och bläckpatroner som man byter ut när de är tomma. De pennorna ger känslan och utseendet av riktigt bläck utan att man behöver riskera spill på skrivbordet…

När man börjar öva är det bra att ha en förlaga för bokstäverna att titta på. Det finns många olika stilar men det kan vara bra att börja öva på de enklaste tills man blivit kompis med pennan.

Du behöver:

Kalligrafipenna med reservoir

Akvarellpapper

När man bara börjar öva kan man använda vilket skrivpapper som helst, men när man sedan börjar känna att man fått flyt i stilen kan det vara fint att använda ett vackert matt akvarellpapper.

En mer modern kalligrafistil kan utgå från vanlig skrivstil. Om man först använder det allra tunnaste stiftet och skriver vanlig skrivstil, kan man sedan på ett enkelt sätt fylla i detaljer i texten med det bredaste stiftet.

Här använde vi akvarellpapper till en enkel veckoplan med ett papper för varje veckodag där man kan skriva upp sitt schema och viktiga saker att komma ihåg. Ett sätt att sätta lite guldkant på vardagen…

Vill man ha riktigt bred text kan man prova att arbeta med Gummipenslar och Hobbyfärg. Det är lite svårare än att skriva med kalligrafipennor, och kräver lite övning. När man ska skriva lite större är det också bra att börja med blyerts, sedan fylla i med en smalare tuschpenna, innan man fyller med gummipenseln.

Bara att sätta igång och öva!



Trustpilot