Kaffebryggare på stativ av kopparrör

04 mars, 2020

”Pour over” är det nya svarta i kaffevärlden. Det nygamla sättet att brygga sitt kaffe rakt ned i koppen har fått ny popularitet. Med några bitar kopparrör och kopplingar bygger man sitt eget stativ till kaffetratten.

Egentligen är det ganska praktiskt. Två mått bryggkaffe i ett filter med en kaffetratt - och så lite hett vatten på det. Enkelt och snabbt brygger man sin egen kopp och slipper illasmakande kaffepulver eller krånglande elbryggare där man helst brygger många fler koppar.

En av de senaste trenderna i kaffevärlden kallas ”pour over”, och har kanske inte blivit trendigt bara av praktiska och estetiska skäl, utan för att kaffet också blir väldigt gott. 

Tittar man i en välsorterad köksbutik hittar man massor av olika varianter på temat. Men man kan självklart fixa en själv!

Den här bygger man av ett kopparrör, två t-kopplingar och tre vinkelkopplingar.

Börja med att måtta upp och markera på kopparöret hur långa bitar du ska kapa. Till det här stativet kapade vi två längder om 10 centimeter till de liggande ”yttre benen”, två längder om 5 centimeter till de inre liggande delarna, en 13 centimeter lång bit till det vertikala staget och en 5 centimeter lång bit till den horisontella del som man monterar t-kopplingen som ska hålla kaffetratten på.  

 

Börja med att kapa bitarna. Det går snabbt och lekande lätt med hjälp av en röravskärare. Man snurrar då runt röret samtidig som man med hjälp av vredet skruvar åt skärbladets lite i taget. kapa samtliga delar. För att hålla ihop delarna ordentligt limmar man ihop dem med ett tvåkomponentslim som tål både värme och kyla. Men limma bara ihop nederdelen och den övre delen för sig. Det är bra att kunna lyfta ur den stående delen av stativet ibland, om man vill diska och torka.

Var nog med ventilationen när du limmar, och använd tex en trästicka att röra ihop komponenterna samt påföra limmet med. Det är inte nyttigt att antas in eller få limmet på huden!

Eftersom kopparoxid är jättegiftigt och absolut inte får komma i kontakt med kaffet sågar man av de yttre delarna på den t-koppling som ska hålla kaffetratten på plats. Vi har använt en kaffetratt från ikea som heter ”Överst”. Eftersom det är svårt att komma åt med röravskäraren här så sågar man istället med hjälp av en liten bågfil eller så kallad universalsåg. En guldsmedssåg eller kontursåg med sågblad för metall fungerar också.

Nu är det bara att sätta ihop delarna och börja brygga!Trustpilot