Julstämning med koppartråd och gammalt papper

08 december, 2015

Den röda tråden den här veckan… är koppartråd. Ett så enkelt material, men samtidigt så vackert. Och användbart! Linda några varv runt en klädnypa av gammaldags modell, böj till ett par vingar och avsluta med en liten gloria. Vips har du en jättefin placeringskortshållare för glögglasen.

Till placeringskortsängeln behöver du:

Gammaldags klädnypor

Koppartråd 0,7 mm

Avbitartång

Koppartråden har också fått agera stam i de här små julgranarna som är fina att ställa upp bredvid julkrubban, eller bara som de är i ett fönster.

Till julgranarna behöver du:

Gammalt papper ur en bok

Brunt bakplåtspapper eller vaxat papper

Cirkelskärare

Skärmatta

Koppartråd 2 mm

Börja med att skära till cirklar av pappret i olika storlekar. Böj sedan till en fot genom att göra en liggande cirkel och sedan böja tråden vidare rakt upp som stam. Trä på dina papperscirklar, börja med de största först. Varva gammalt bokpapper med vaxat papper eller brunt bakplåtspapper. Om man knöcklar till det bruna pappret lite är det enklare att få lite mer ”volym” i granen.

Avsluta med att böja till en stjärna längst upp, och klipp sedan av tråden. Eller så klipper du till en stjärna av pappret och trär på den högst upp.

Av samma material som till granarna gjorde vi även en dörrkrans för inomhusbruk.

Stjärnorna var kul att klippa till. Vi klippte helt på fri hand så att alla fick olika form och storlek. Stjärnorna av gammalt bokpapper klippte vi ur dubbelt papper för att sedan limma ihop dem i par igen i kransen.

Kransen gör man av samma slags koppartråd som granarnas stammar. Linda lite slarvigt runt runt tills du fått en lagom tjock och tät krans. När kransstommen är klar limmar du fast stjärnorna i par med en koppartråd emellan. Använd ett limstift. De bruna stjärnorna stack vi bara in mellan trådarna. Kransen är klar!