Isvioler

02 maj, 2018

Så här års kan man på vissa platser känna doften av viol i luften. I år verkar det vara ett riktigt violår med massor av luktvioler som tittar upp i gräsmattor och i dikesrenar. Historiskt sett har luktviolen använts att göra doftolja till parfymer, samt som smaksättare i karameller, eller kanderade som vackra dekorationer på bakverk. Men det finns fler sätt att spara de små - infrysta som juveler i isbitar blir de vackra när man vill ha lite extra fint i glasen!

Du behöver:

Blommor av luktvioler

Silikonform, juveler

Vatten

Tillgång till frys

 

Gör så här:

Luktviolerna kommer ursprungligen från sydligare breddgrader i Europa, Madeira och Azorerna men har spritt sig ända upp till mellersta Sverige och växer numera vilt lite överallt. Har man inga i sin egen trädgård kan man leta ute i naturen. Inte sällan lokaliserar man dem på doften. På kvällarna sprider de en underbar violdoft!

Plocka violerna utan skaft och lägg dem i en silikonform med ”ansiktet” nedåt. Häll på vatten och frys in. Vi använde en silikonform med juvelformer. Den är egentligen tänkt för gjutning av resin till smycken och därför innehåller den formar i olika storlekar och former. Flera av dem blir jättevackra som isbitar!

 

Senare i sommar kan man fylla isbitarna med andra ätliga blommor. Isen bevarar ofta både doft och arom och ger lite extra sommarkänsla till drycken.

Men det gäller att vara noga med vilka blommor man använder! Naturen bjuder ju även på en del rejält giftiga växter, så man ska alltid vara säker på att det man använder att dekorera mat och dryck är ätligt. Här följer en liten lista på ätliga blommor som kan bli fina i isbitarna. Vissa får man plocka kronbladen av, medan andra kan frysas hela:

Bellis, Bellis perennis L.

Blomsterkrasse, Tropaeolum

Gurkört, Borago officinalis

Gräslöksblommor, Allium scoenoprasum L.

Hibiscus, Hibiscus rosa-sinensis

Lavendel, Lavandula

Maskrosor, Taraxacum officinale

Nejlikor, Dianthus

Pelargoner, Pelargonium

Penséer, Viola

Rosmarin, Rosmarinus officinalis

Rosor, Rosa

Ringblommor, Calendula

Syréner, Syringa vulgaris

Tulpaner, Tulipa

Violer, Viola

Äkta Fläder, Sambucus Nigra